Obama väcker falskt hopp

2008-09-01 12:02:22
Offensiv har pratat med Jesse Lessinger från CWI i USA, som deltog på CWI skolan i Belgien, om situationen i USA inför det kommande presidentvalet. 
Hur är stämningarna inför valet?
– Åtta år med Bush, krigen i Irak och Afghanistan tillsammans med den ekonomiska krisen har skapat en ny stämning för förändring.
– Det finns ett brett skikt som hoppas på Obama och de illusioner som han skapar. McCain ses som en ny Bush och det finns enorma förväntningar på Obama, som är kandidaten för förändring. Men efter primärvalskampanjen där Obama pressades till vänster för att vinna över Hillary Clinton, så har han nu gått tillbaka till höger, till den position som han alltid har haft.
– Oron över ekonomin stärks i och med krisen för Freddie Mac och Fannie Mae. De mest optimistiska kommentatorerna säger nu att ekonomin kommer att fortsätta nedåt till slutet på 2009. Obama kommer inte att kunna lösa problemen, han kommer att skylla det på arvet från den förra administrationen och den oreda som den skapat.

Hur går det för Ralph Nader?
– Ralph Nader syns lite i media. Han har en liten valkampanj som inte får mycket uppmärksamhet från nya skikt, hans kampanj ser ut som 2004. Socialist Alternative (CWI USA) deltog på ett av hans valmöten i maj, och åhörarna bestod mestadels av äldre vit medelklass.
– Nader kopplar inte ihop sig med kamp, han tar inga initiativ till att bygga ett nytt parti. En röst på Nader kommer inte att skapa nya formationer eller mer kamp. Poängen med Nader är att registrera en proteströst, gå emot storföretagen och den nyliberala politiken. I opinionsundersökningarna har han fått 5-6 procent. Det visar att det finns ett skikt som har brutit med demokraterna.

Finns det andra än Nader som går emot de stora partierna?
– En viktig utveckling är Cindy Sheehans kampanj. Cindy Sheehan är antikrigsaktivisten som ställer upp i val till kongressen i San Fransisco, och utmanar därmed representanthusets talman Nancy Pelosi.
– Sheehans kampanj uttrycker missnöjet med demokraterna. Opinionsundersökningar ger henne 10 – 12 eller till och med 20 procent. Hon har ett arbetarprogram som inte begränsar sig till motstånd mot kriget, hon står även för nationalisering av olja och gas. Hennes program kan inspirera skikt till att ta ett steg till för att bryta med demokraterna.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!