Offensiv är i fara!

Offensiv är en stark röst mot kapitalism, krig, rasism, kvinnoförtryck och klimathot. Offensiv ger rapporter, analyser och vägledning. Nu vill regeringen dra bort det presstöd vi har haft sedan Offensiv blev veckotidning 1997 (Foto: Natalia Medina).

av Offensivs redaktion

Offensivs existens är hotad. Regeringens förslag att avskaffa det nuvarande presstödet är ett dråpslag mot alla oberoende tidningar.
Alla våra läsare vet vad Offensiv står för. Offensiv är en stark röst mot kapitalism, krig, rasism, kvinnoförtryck och klimathot. Offensiv ger rapporter, analyser och vägledning.

Nu vill regeringen dra bort det presstöd vi har haft sedan Offensiv blev veckotidning 1997. Detta samtidigt som rasist- och högerpartier badar i pengar från staten och från rika finansiärer. Sverigedemokrater, Timbrohögern och regeringen får dessutom alltid utrymme i tv och radio.
Socialistiska, vänster- och miljöröster över hela linjen hotas, och Offensiv är en av dem. Att ta bort presstödet har länge varit en dröm för högern, och ingår i samma politik som inskränkningar i andra politiska rättigheter, asylrätt, privatiseringar, nedskärningar och extrema klyftor mellan arbetare och miljardärer.

Presstödet infördes 1971. Det skulle säkra att den näst största tidningen i flera städer – Gävle, Falun, Örebro, Norrköping, Sundsvall, Umeå och så vidare – skulle överleva. Det var oftast socialdemokratiska dagstidningar, men även tidningar som gavs ut av Centern, KD och även vänstertidningar som kom ut en eller två dagar i veckan.
Presstödet handlade om tryck och distribution, kostnader som har ökat särskilt mycket de senaste åren. En upplaga över vissa nivåer (1 500, 2 000, 3 000 och så vidare) är berättigade till olika grader av presstöd efter kontroll av oberoende revisorer och Myndigheten för press, radio och tv (MPRT).
Det nya stödet ska sänka statens kostnader rejält och har därför en pott som ska fördelas mellan de som är berättigade. Det nya mediestödet kommer att vara mycket lägre och utgå från kostnader för redaktionen, inte tryck eller distribution. MPRT ska under hösten utarbeta detaljer och regler. Systemet kommer inte att vara helt klart förrän i slutet av året, men redan den 1 januari står tidningarna inför fullbordat faktum.

Socialistiska, vänster- och miljöröster över hela linjen hotas.

Journalistförbundet har kritiserat dels att stödet ska innehålla demokratikrav som ska kontrolleras av MPRT, dels att beslut inte ska gå att överklaga. Demokratikrav kan låta bra, men ska ses i ljuset av årets nya lagar som inskränker rätten att kritiskt bevaka till exempel Nato eller regimen i Turkiet.
En annan inskränkning i demokratin är att det ska vara tjänstemän som beslutar om ansökningarna, inte politiker.
Tre stora koncerner äger så gott som alla landets dagstidningar: Bonniers, Schibsted och NTM. Bonniers har redan nu beslutat att lägga ner söndagsutgivningen av Sundsvalls Tidning, Gefle Dagblad och Arbetarbladet. Orsaken är att Gefle Dagblad kommer att förlora flera miljoner kronor i stöd med det nya förslaget. På Arbetarbladets ledarsida (S) varnas för stora nedskärningar och att tidningen, liksom Dala-Demokraten (S), riskerar att försvinna.
Regeringen bygger sitt förslag på den utredning som Mats Svegfors (M) presenterade för ett år sedan på uppdrag av S-regeringen. Svegfors deklarerade då att ”en hel del medier kommer att tappa stöd”. Särskilt kommer rikstäckande tidningar, som Offensiv och en del andra vänster- och miljötidningar, att drabbas. Utredningens slutsatser utmanades då inte av något riksdagsparti.

SÅ KAN DU STÖDJA OCH SÄKRA OFFENSIV:
Offensivs utgivning har alltid hängt på aktivt stöd. Medlemmar i Socialistiskt Alternativ, prenumeranter, sympatisörer, alla som vi samarbetar med i kampanjer kan bidra.
Stödet kan ske på olika sätt:
• Sprid Offensiv. Sälj till alla intresserade, uppmana till läsning och uppmana till fler att skriva i Offensiv.
• Värva prenumeranter! Det går att ge bort prenumerationer till arbetskamrater, släkt och vänner. Länk finns här!
• Swisha bidrag till 123 240 32 85 eller teckna autogiro för prenumeration och stöd!
Kampanjen för Offensiv börjar nu!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!