RS gick framåt i valet
Rättvisepartiet Socialisterna var det enda vänsterpartiet utanför riksdagen som gick framåt i valet 2010. Vi fick ett ökat röstetal på alla orter där vi ställde upp och gick stärkta ur valkampanjen med nya medlemmar, nya prenumeranter på Offensiv och nya sympatisörer.I Luleå behöll RS sina tre mandat, samtidigt som RS ökade med 349 röster till 2 211, eller 4,5 procent av de avlagda rösterna. I ett valdistrikt blev RS näst största parti med en ökning från 82 till 103 röster! RS Luleå hade också ett ytterst framgångsrikt soppkök – ”utan valfläsk i klassklyftornas Sverige”.
Även i Haninge behöll RS sina två mandat, och ökade med 216 fler röster till 1 464. De motståndare som hoppades på att RS bara var en fluga i valet 2006 blev besvikna. RS har stöd och fotfäste på många olika ställen i Haninge, tack vare de kampanjer vi har tagit initiativ till och de initiativ till kamp som vi har stöttat.
RS Göteborg gjorde sitt bästa val någonsin med 876 röster i kommunalvalet och 7 nya medlemmar. I Stockholm fick RS 790 röster, i Uddevalla, där RS ställde upp för första gången, 194 röster, och i Sundsvall 135 röster.
Totalt i riksdagsvalet fick RS 1 507 röster, med 27 nya medlemmar under valet, 22 nya månaden efter och 4 700 sålda valmanifest.
RS gick till val med löftet om att ha kandidater på arbetarlön. Ska man representera arbetare ska man också dela deras villkor. Vi kommer också ta det ansvar som utlovats, att fortsätta att ta initiativ till protester tillsammans med dem som vill kämpa.
”Kampen fortsätter – rasismen ska krossas”
Dagen efter valet samlades uppemot 10 000 antirasister på Sergels torg i Stockholm helt spontant för att visa sitt missnöje med och protestera mot Sverigedemo- kraterna (SD). På flera orter i hela landet ägde liknande protester rum. I Göteborg samlades till exempel 5 000 personer. Inför riksdagens öppnande deltog den 4 oktober åter uppemot 10 000 personer på Sergels torg för att protestera mot SD och rasismen, men också mot högerpolitiken, tillsammans med Septemberalliansen, Stark och Facebookgrupper. Talkörer som ”Ut med Jimmie – shalalalala”, ”Kampen fortsätter – rasismen ska krossas” och ”Vad ska vi göra? – Krossa rasismen!” ropades så det ekade genom staden. När bi-skopen sa att hon deltagit räckte detta för att SD skulle tåga ur Storkyrkan dagen därpå. Överallt i Sverige har protester, demonstrationer och manifestationer mot rasism genomförts, för att visa på missnöjet med SD, försvara rätten till asyl, mot nazismen o s v.Jobbupproret bildades och tog strid för jobben
Jobbupproret var en facklig gräsrotskampanj som bildades inför vårens avtalsrörelse för att trycka på mot bemanningsföretagen och mot alla typer av otrygga anställningsformer. Initiativet var ett samarbete mellan de Lagenaarbetare i Jordbro som förra året strejkade mot att fast anställda ersattes av bemanningsföretag, metallarbetare på Ålö maskiner i Umeå och Septemberalliansens fackliga nätverk. Kampanjen innehöll förutom ett brett upprop talrika demonstrationer och massuppvaktningar av både fack och arbetsgivarorganisationer.Att uppropet på kort tid undertecknades av hundratals fackligt aktiva och ett 40-tal fackföreningar inom till exempel Handels, IF Metall, Pappers, SAC och Hamnarbetarförbundet visade på den tvärfackliga sprängkraften i frågan – liksom de häftiga protesterna från Handels lagerarbetarfack mot det dåliga avtal som träffades.
Om LO och LO-förbunden tagit en allvarlig strid i frågan låg utan tvekan en stor framgång inom räckhåll både i avtalsrörelsen och mot högeralliansen i valet.
”Rädda Vården” i hela landet
Offensiv har under hela året speglat den många gånger heta lokala kamp som förts för att rädda vården mot extrema nedskärningar. Allra hetast har striden kanske varit på länssjukhuset i Sundsvall, där protesterna redan i februari fick det socialdemokratiska landstingsrådet på fall.”Vi är alltså 700 personer som riskerar att få gå ut i arbetslöshet i ett län som redan idag har landets högsta arbetslöshet”, skrev nätverket Rädda Vården, inför ett av många protestmöten.
Liksom i Sundsvall har i Marks kommun medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna gått i bräschen för protester. Liksom i Sundsvall har samtidigt Lasarettsgruppen i Mark, en kampanjgrupp som kämpar för att akutmottagningen på Skene lasarett åter ska öppnas och för att stoppa en privatisering, brett lokalt stöd.
Bara Pappers tog avtalsstrid
Årets lönerörelse var historisk i fråga om mängden avtal som skulle slutas på arbetsplatserna, men också historisk vad gäller LO och för- bundstopparnas ovilja att ta strid för trygga jobb och rejäla lönelyft på vinsternas, bonusarnas och aktieutdelningarnas bekostnad.Pappers strejk, som speglades utförligt i Offensiv, var ett undantag som visade upp den stridbarhet som krävdes för att få ett avtal.
Utfallet blev dock överlag mycket låga löneökningar, med IF Metalls avtal som särskilt uselt. Nyckelkravet på stopp för att bemanningsföretag ska kunna ersätta fast aställda blev till diskussionsgrupper, otydliga branschregler och fortsatt oklarhet.
Under tiden har flertalet storföretag snabbt återgått till rekordvinster och rekordartade aktieutdelningar, direktörsbonusar o s v.