Offensiv får stöd – och påhopp

2008-04-29 17:18:40
Vårdförbundet tackar på sin hemsida en rad organisationer som uttalat sitt stöd för strejken. Det gäller t ex TCO, Farmaciförbundet, Journalistförbundet, Polisförbundet, Lärarförbundet i Stockholm och Lokförarföreningen. Bland politiska organisationer finns vänsterpartiet och Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

Förbundets ordförande Anna-Karin Eklund har också tackat ja till att tala på vänstertåget i Kungsträdgården i Stockholm på 1 maj. När detta har ifrågasatts har hon svarat att förbundet inte är partipolitiskt, men väl politiskt.
Rättvisepartiet Socialisternas stöduttalande och Offensiv har också fått starkt gensvar bland strejkande och medlemmar i vårdförbundet. Över 70 av dem har tagit korta prenumerationer på en månad.
Men inte alla förtroendevalda har förstått att ta emot det stöd som ges. På Vårdförbundets demonstration i Luleå den 26 april sa plötsligt en av talarna, Monica Öjemalm som är vice ordförande i Norrbotten, att ”några delar ut flygblad och säljer den här tidningen [Offensiv], och det vill vi inte”. På det sättet försökte hon skrämma medlemmar i förbundet till att inte köpa Offensiv. Det blev extra makabert eftersom Vårdförbundet på demonstrationen lånade RS högtalaranläggning.
Några liknande påhopp förekom inte på demonstrationen samma dag i Umeå, eller tidigare i Sundsvall, Stockholm och Göteborg. Däremot har en enskild förtroendevald på Huddinge sjukhus påstått att Offensivförsäljning inte skulle vara tillåten vid sjukhuset.
Trots att de strejkar mot högeralliansens politiker, som styr Sveriges Kommuner och Landsting, och trots att socialdemokraterna ger dessa stöd, finns det uppenbarligen förtroendevalda som är måna om relationerna till dessa partier. Därför kritiserar de Offensiv, som är den enda tidning som under lång tid regelbundet sålts vid sjukhusen och nu under strejken flera gånger i veckan.
– Vi i Rättvisepartiet Socialisterna är väl medvetna om att det finns många politiska åsikter bland de strejkande och inom Vårdförbundet. Men de strejkande är mycket väl kapabla att själva avgöra vilka tidningar de vill köpa och ge stöd till. Vårdförbundets medlemmar vet vilka som är deras vänner, säger Per-Åke Westerlund, RS ordförande.
– Om Vårdförbundet ska lyckas krävs ett starkt uttalat stöd, inklusive stöddemonstrationer med så många deltagare som möjligt och sympatistrejker från fackföreningar.
– Vi RS:are är beredda att bidra med våra erfarenheter från tidigare strejker och nätverk för att öka stödet och för att strejken ska segra.
Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!