Offensiv firade 50 år: ”Socialistiskt Alternativ är ett jättebra namn!”

Nu heter vi Socialistiskt Alternativ, likt flera av våra systersektioner internationellt. På bild vår sektion i USA, Socialist Alternative.

av Katja Hildén // Artikel i Offensiv

Intervjuer från Offensiv 50:
1. Vad tycker du om namnbytet av vår organisation?
2. Vad tycker du är de viktigaste politiska frågorna?

Josef.

Josef Edsberg, Råneå:
– Det gamla namnet var alledels för långt och det behövdes ett nytt namn. Ändå spelar inte namnet så stor roll, det är vad vi gör som spelar mest roll. Båda namnen vi hade på tapeten var bra. Även om det inte blev Socialistisk Offensiv får vi vara på offensiven.
– Klimatet är den viktigaste frågan. Vi kan inte förlita oss på kapitalistiska lösningar. Det är inte sunt att några få ska tjäna pengar på krisen som vi befinner oss i.

Julia.

Julia Engström, Jordbro:
– Jag tycker att namnbytet är helt okej, men hade hellre sett att det blev Socialistisk Offensiv.
– Ekosocialism, antirasism, feminism tycker jag är de viktigaste frågorna! Kapitalistiska strukturer förtrycker på olika sätt och förstör miljön – vi behöver en enad kamp.

Britta.

Britta Berggren, Luleå:
– Jag tycker inte att partinamnet har varit ett problem, men jag tycker att Socialistiskt Alternativ är ett jättebra namn! Bättre än Socialistisk Offensiv. Det skulle bli mycket att förklara vad vi menar med ordet offensiv.
– Rättvisa! Och med rättvisa menar jag att de som har det sämre ska få det bättre!

Lucas Gador, Handen:
– Jag tycker om det nya namnet!
– Jag tycker att rasismen är ett jättestort problem, och just nu är muslimer extra utsatta. Och soc-barn (barn som utsätts för strukturell ekonomisk fattigdom). Det har gått från dåligt till ännu mycket värre. Jag är själv ett soc-barn och fick en lägenhet via socialen och vet hur livsviktigt det är med rätt insatser.
– Hbtq+-rättigheter är också jätteviktiga för mig! Transvården för personer under 18 år är ofta traumatiserande och helt horribel, och utgår inte från behoven. Självmordsstatistiken bland unga transpersoner är skrämmande.

Robin med kompis.

Robin Pihlblad, Uppsala:
– Jag tycker att det nya namnet är enklare och bättre.
– Hbtq+-frågorna är viktiga, folk blir ännu attackerade på grund av homofobi. Transrättigheter bland unga är också jätteviktiga. Unga transpersoner tvingas ta olagliga hormoner för att transvården är så usel i Sverige. Bostadsbristen är också ett jättestort problem bland unga. Man tvingas ofta till desperata lösningar för att ha någonstans att bo.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!