Offensiv firade 50 år: ”Vi måste våga gå mot strömmen”

En fråga från publiken till panelen av Amer Mohammed Ali (Foto: Natalia Medina).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Vänsterstrategier mot ökad militarisering, repression och rasism. Det var rubriken för ett panelsamtal mellan Per Olsson (Offensiv), Marco Jamil Espvall (Internationalen) och Leonidas Aretakis (Flamman). Samtalet leddes av Liv Shange Moyo. Samtalet visade att det finns skillnader ifråga om hur vi ser på dagens utmaningar.

Liv Shange Moyo.

Liv bad deltagarna att börja med att beskriva farorna i dagens politiska situation. Alla tre var överens om att vi befinner oss i en ekonomisk, ekologisk och social kris samt att kapitalismen inte kan lösa de problem som vi står inför.
Per Olsson påpekade att vänstertidningar behövs. Leonidas Artetakis sa att barnfattigdom har etnifierats samt att SD sätter klass i motsättning till invandring.
Alla tre var dock överens om att vi måste bygga kamprörelser mot Tidöavtalets många attacker.
Sedan kom frågan om strategier. Där var enigheten inte lika stor. Leonidas menade att vänstern inte skulle ha någon specifik linje, utan verka i breda arenor. Per lyfte fram att det finns motståndsfickor och att det är vänsterns uppgift att lyfta fram dem och ge dem stöd.

Per Olsson.

Marco undrade hur vi ska se på sociala media. En fråga som kom upp var om vi kan tävla med högern i klickande.
Leonidas funderade kring tankesmedjor och vilka som hörs och märks. Han påpekade att S inte vill flytta samtalet åt vänster och undrade hur vi ska lyckas med det? Marco ville se en koppling till olika sociala rörelser, till exempel klimatkampen.

Marco Jamil Espvall.

Den blåbruna regeringen väntas i juni lägga fram förslag som innebär att exempelvis vänstertidningar som Offensiv, Flamman och Internationalen får kraftigt minskat presstöd redan nästa år. Det nya presstödet påstås värna lokalpressen. Problemet är att det inte finns någon lokalpress värd namnet. All lokalpress (med undantag av Haparandabladet) ägs av några få mediakoncerner.
Hur kan vänsterpressen överleva utan presstöd? Per menade att vänsterpressens framtid ligger i att bli ett med den framtida gräsrots­organiseringen och kampen. Leonidas menade att vi måste göra tidningar som då många som möjligt vill läsa. Marco menade att trots att Internationalen fått större spridning blir det svårt att fortsätta som papperstidning och därför måste förbereda för att bli en veckotidning på nätet.

Leonidas Aretakis.

När publiken fick tillfälle att ställa frågor och komma med synpunkter påpekades det att vi står inför en epok av masskamp och att det är vänsterns uppgift att finnas med och bygga kadrer. Det påpekades också att vi ska gå till strejkande, inte bara för att rapportera utan också för att bygga vidare på kampen.
Frågan om vänsterstrategier mot ökad militarisering, repression och rasism som var temat för seminariet besvarades inte helt. Meningarna mellan deltagarna var lite delade. Det är värt att påpeka Pers ord om att vi måste våga gå mot strömmen. Idag rinner strömmen högerut, och vill vi att den ska rinna vänsterut måste vi våga arbeta i den riktningen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!