Ögonblick av glöd och gemenskap

En utställning som ger hopp och visar på behovet av gemensam kamp.

av Katja Hildén // Artikel i Offensiv

Är du proffsdemonstrant eller tvärvägrar du att ha något som helst med demonstrationer att göra? Är Första maj-demonstrationen en helig tradition för dig eller hänger du med på en demonstration eftersom du ändå är i närheten? Då är den här utställningen något för dig.

Ämnet är strikt begränsat både till form och innehåll. Några kvadratmeter fotografier med BARA demonstrationer. Men vilken variation det ryms i detta koncentrerade format!
Natalia Medina har arbetat som fotograf i många (tio) år och i utställningen ”10 år av kamp” visar hon upp ett axplock av sin fotoskatt. Men vilket axplock! Varenda foto är starkt nog för att kunna stå för sig självt.
Natalia har i sin fotodokumentation fångat själva essensen av den politiska demonstrationen. Fotografierna fångar kampens ögonblick av glädje, glöd, gemenskap, vrede, smärta, krav och visioner.
Innanför de svarta ramarna sjuder bilderna av livslust och energi.

Natalia Medina, Offensivs fantastiska fotograf! (Foto: Graciela Medina)

En rad kända politiska profiler blixtrar förbi i havet av ansikten. Legendariska demonstrationer i Sverige, som till exempel mot nazisterna i Kärrtorp 2013, intill mer anonyma manifestationer som kommer och går som ostoppbara vågor av kämpande människor.
Huruvida dokumentärfoto är konst eller inte låter jag vara osagt, men dessa fotografier är lika vackra och uttrycksfulla som konst.
Utställningen visar också ett samtida tvärsnitt av alla kämpande människors kulturarv. I generationer har arbetarklassen, antirasister, feminister och även miljöaktivister samlats till demonstrationer.

Jag hoppas att det här blir en vandringsutställning, formatet är perfekt. I denna tid då kapitalismen, rasismen och antidemokratiska krafter attackerar från alla håll är det en politisk boost och en ideologisk kick att kliva in i denna utställning

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!