Öka trycket efter migrationskommitténs sammanbrott

Ingen flyr om man inte måste. Låt inte flyktingar utvisas till död, repression och fångenskap! (Foto: Natalia Medina)

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Ända sedan hösten 2015 har frågan om asylinvandring diskuterats flitigt i svensk politik. I november 2015 lade regeringen fram ett förslag på tillfällig asyllag. Den antogs den 20 juni 2016 och började gälla den 24 november 2015(!). Lagen förlängdes med januariavtalet.

Sedan dess har frågan diskuterats och hela tiden har majoriteten av partierna i riksdagen gett efter för de högljudda främlingsfientliga rösterna. För varje eftergift har rösterna blivit allt mer högljudda och tuffa. Moderaterna och Kristdemokraterna var därför säkra på att få igenom hela sitt program i den migrationspolitiska kommittén. Till slut satte sig Socialdemokraterna på tvären.
Stefan Löfven sade sig hela tiden vilja ha ett brett samförstånd i frågan. Det inkluderade enighet med Moderaterna. Därför satt S och M i enskilda förhandlingar. SSU:s ordförande Philip Botström stödde Stefan Löfven helhjärtat. Enligt honom är det viktigt att ytterligheterna i svensk politik inte ska få ett avgörande inflytande.
Problemet med det resonemanget är att Sverigedemokraterna redan har ett stort indirekt inflytande. Det här uttalandet var dock litet väl magstarkt för flera SSU-distrikt och andra aktiva socialdemokrater. Pressade av en stark gräsrotsopinion tog de avstånd.
Även den gamle ”vänstersossen” Göran Greider är snurrig i denna fråga. Han menade i en tweet förra veckan att de flesta väljare ”av praktiska skäl önskar en rätt stram migrationspolitik” och att ”en vänster utan kontakt med breda uppfattningar marginaliseras”. Han har helt gått in i högerreaktionärernas fålla i denna fråga.

En stark opinion i folkrörelsesverige är för en generösare flyktingpolitik, en opinion som växer sig allt starkare. Allt fler runt om i landet lär känna flyktingar som kom 2015 och upprörs över det öde som har drabbat dem – inte bara att de har tvingats fly från sina hem, utan främst över hur de behandlas i Sverige.  
Speciellt de ensamkommande från Afghanistan har varit ständigt ifrågasatta. Enligt en advokat som talade på en demonstration vid Mynttorget i höstas är bara det faktum att komma från Afghanistan en nackdel. Deras berättelser har inte blivit trodda. ”Du säger att din familj var djupt religiös, men ni höll på med vapenaffärer. Vi tror dig inte”, läste jag i utlåtandet för en afghansk kille på den demonstrationen.
Svenska myndighetspersoner lägger in sina egna svenska värderingar till grund för beslut. Men det är inte bara ensamkommande från Afghanistan som behandlas på ett upprörande sätt. Ett av de mest horribla fallen är 10-åriga Buket från Turkiet. Migrationsverket vill utvisa henne ensam till Turkiet där hon inte känner någon.

Flyktingaktivister gläds över sammanbrottet mellan S och M, men än är slaget inte vunnet. Trycket på regeringen måste upprätthållas och öka. Endast med en stark opinion kan nuvarande vansinne stoppas. Det är viktigt att allt fler inom arbetarrörelsen visar att de står upp för en human flyktingpolitik.
Människor som har vistats flera år i Sverige måste få permanenta uppehållstillstånd, allt annat är inhumant. Dessutom måste vi tillbaka till en generös flyktingpolitik. Inga volymmål eller riktlinjer, inga tillfälliga uppehållstillstånd, och rätt till familjeåterförening. Människor flyr för att de måste.
Fler oroligheter runt om i världen, torka med matbrist i klimatförändringarnas spår med mera tvingar allt fler att fly. Den förödande imperialismen och kapitalistiska politik som skapar flyktingar måste stoppas. Det är inte ”fullt” i västländerna – återinför asylrätten nu!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!