Ökad internetrepression från världens makthavare

Allt mer kontrolleras och manipuleras av makthavarna på nätet (Foto: Japanexperterna.se / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Den oberoende människo­rättsorganisationen Freedom House rapporterar att allt fler regeringar i världen använder internet för att manipulera allmänna val och för att spionera på sina medborgare. Av de undersökta länderna är det hela 40 som övervakar sina medborgare med hjälp av avancerad teknik.

Deras rapport beskriver hur regeringar runt om i världen använder sig av internet för att bland annat övervaka sina medborgare och manipulera allmänna val. Rapporten säger också att friheten på internet har minskat för nionde året i rad.
När det kommer till sociala medier har världens politiska ledare insett att propaganda fungerar mycket bättre än censur, och att sprida falsk information inom sociala medier har påverkan på valresultat. Enligt Freedom House är desinformation den vanligaste taktiken för att underminera val, och att artificiell intelligens gör det allt lättare för regeringar att utföra massövervakning.

Fler än hälften av världens internetanvändare bor i länder där visst socialt, politiskt och/eller religiöst innehåll har blockerats av landets ledning. Hela 71 procent av världens internetanvändare bor i länder där människor har fängslats för att ha skrivit om sådana saker på internet och i 31 länder har människor utsatts för fysiskt våld på grund av deras aktivitet på internet.
För fjärde året i rad rankades Kina som världens värsta land när det kommer till missbruk av frihet på internet. Kina har trappat upp kontrollerna och censuren i och med massprotesterna i Hongkong och 30-årsdagen för massakern på Himmelska fridens torg.
I USA har situationen förvärrats sedan förra året, där bland annat polisen och migrationsmyndigheter har ökat sin övervakning av sociala medier. På flygplatser har resenärers telefoner och surfplattor blivit genomsökta utan laglig fullmakt för att kontrollera deras politiska aktiviteter. Även spridandet av falsk information kring politiska händelser är ett återkommande problem.

Världens regeringar använder sig av sociala medier för att manipulera oss, manipulera politiska val och för att underminera sann information. Detta har gjorts i länder där befolkningen protesterar mot sin regering. 
I bland annat Chile har falsk information spridits, vilket har lett till att regeringen har kunnat bevisa att det är falskt och därmed hävda att all information som sprids är falsk.
Att regeringar utövar auktoritär kontroll på internet innebär en attack mot våra demokratiska rättigheter. Många delar med sig av hela sitt liv på internet och mindre demokratiskt lagda politiker kan enkelt utnyttja det. Eftersom internet är en så stor del av vår vardag måste vi försvara våra rättigheter även där!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!