Ökade utbildningsklyftor under pandemin för barn i Argentina

Många barn och unga som saknar internet och dator i hemmet blir utan utbildning när undervisningen flyttas från det fysiska klassrummet till det virtuella (Foto: Embassy of Argentina in the US / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Klassklyftor när det kommer till utbildning har alltid funnits i Argentina, men sedan pandemins start har dessa klyftor synliggjorts än mer. Många barn och unga som saknar internet och dator i hemmet blir utan utbildning när undervisningen flyttas från det fysiska klassrummet till det virtuella.

Maj månad har varit den värsta i Argentina sedan pandemin började, enligt landets president Alberto Fernandez. Flera dagar i rad rapporterades över 35,000 nya sjukdomsfall och dödstalen eskalerade. Till följd av detta inleddes en total lockdown i landet, för första gången i år, där enbart essentiella arbetare undantas.
Det innebär även att skolorna stänger, och att undervisningen bedrivs på distans via internet. Det har synliggjort klassklyftorna kring utbildning, då de som inte har råd med dator och internet i hemmet inte kan delta i sina studier. Det innebär också att barn från fattiga familjer inte får den skollunch som är en del barns enda mål lagade mat.

Bristen på internetuppkoppling var en viktig orsak till att en fjärdedel av alla grundskolebarn från fattiga områden avbröt sina studier någon gång under 2020. Samtidigt ska utbildning vara en rättighet, och om internet och dator krävs för utbildningen ska det också vara en rättighet. 
Som en del i ett coronaprogram borde regeringen införa åtgärder för att alla ska ha tillgång till internet. Som det ser ut nu kommer datorer delas ut till vissa gymnasieelever under året, vilket är ett bra steg. Men om även grundskoleundervisningen ska ske på distans behöver också grundskoleelever tillgång till datorer.

Utbildning är redan sedan tidigare en klassfråga, och bristen på tillgång till internet och datorer under pandemin har lett till att skillnaderna mellan utbildningen för fattiga och rika ökar ytterligare. Om utbildning ska ske på distans behöver eleverna få tillgång till datorer och internet, då utbildning är en rättighet som alla barn ska ha tillgång till.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!