Ökat stöd för protestdag mot januariavtalet

Utanför Socialdemokraternas kongress i Örebro hade 150 personer samlats med plakat och banderoller mot januariavtalet och marknadshyra redan kl 10.00 den 22 mars. 

När klockan närmar sig 11.00 hörs talkörer på tvärgatan: ”Vägra, vägra marknadshyra, våra hyror är för dyra”. In marscherar en busslast från Hyresgästföreningen Västra Sverige bakom röda fanor och banderoller med megafoner och slagord som ekar mellan husväggarna: ”Om avtalet får råda, får vi bo i låda” och ”Hyresgäster ut i fält, annars får vi bo i tält”.

Stämningen på protesten ökar och hela demonstrationen sluter upp i slagorden. Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot S januariavtal med MP, C och L. Talare efter talare kritiserar januariavtalet och lovar att mobilisera landets tre miljoner hyresgäster.

Mest applåderad var Västra Sveriges regionordförande Kristofer Lundberg, tillika medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.

Kristofer Lundberg presenterade ett uttalande som antagits av nära 200 lokala föreningar och föreningar i Västra Sverige som manar Hyresgästföreningen till massmöten och en landsomfattande protestdag. Uttalandet antogs också av demonstranterna utanför S-­kongressen.

Protesten utanför S-kongressen skickade en tydlig signal till både S-kongressen och Hyresgästföreningen: hyresgästkollektivet är berett att ta strid och kravet på landsomfattande protestdag mot januariavtalet växer underifrån.

– Med trycket underifrån från Hyresgästföreningen och facken tror jag att man kan se till att januariavtalet rivs upp helt, sa Kristofer Lundberg till TT vilket citeras i landets tidningar. ■

RS Örebro

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!