Ökning av resistent bakterie i kycklingar

2006-07-28 15:23:54
I Svenska Dagbladet den 31 maj beskrivs problemet med ökade resistenta bakterier i kycklingar. Det är tarmbakterier som är motståndskraftiga mot dagens mest kraftfulla antibiotika, vancomycin, som har ökat i svenska slaktkycklingar.

Andelen svenska kycklingar som har dessa resistenta bakterier har ökat från 0,7 procent till 41 procent på fem år. Myndigheterna gör sitt bästa för att stoppa spridningen, som eventuellt kan orsaka utbrott av så kallad ”sjukhussjuka” (Läs mer om resistenta bakterier i Offensiv nr 702).
Det är provtagningar från SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, som har visat på den snabba ökningen av dessa resistenta tarmbakterier.
Tarmbakterierna i kycklingarna kan överföras till köttet i samband med slakt och om köttet inte upphettas ordentligt kan konsumenten smittas och kan sedan vara friska smittbärare. Det är först när kroppen försvagas vid sjukdom eller insättning av sonder och katetrar som bakterierna kan orsaka svårhanterliga infektioner. Hittills finns det inga kända exempel på att resistenta bakterier från kycklingar orsakat utbrott av sjukhussjuka.
”Men i långa loppet är det rimligt att tro att vi får en ökad problematik, säger Otto Cars som är ordförande i STRAMA, Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad resistens, till Svenska Dagbladet. Cars drar paralleller till de stora problem som VRE, Vancomycinresistenta enterokocker, orsakat i USA. En avgörande skillnad i det fallet är dock den utbredda förskrivningen av vancomycin inom amerikansk sjukvård.

Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!