Oktober – värsta månaden hittills

Covid-19 sprids återigen i en enorm fart i Europa, USA och hela världen, med allt fler bekräftade fall (Foto: Hospital CLINIC / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Oktober har varit den värsta månaden hittills under coronapandemin. En fjärdedel av alla bekräftade fall totalt och globalt har rapporterats de senaste fyra veckorna.

Samma dag (den 7 november) som Joe Biden utropades till segrare i presidentvalet konstaterades 128 000 nya fall i landet, den högsta siffran hittills. 
”USA tycks befinna sig i en form av tredje våg i landet, där varje topp varit högre än den föregående”, kommenterade flera amerikanska media. Sanningen är dock att de nya smittvågorna i USA startat innan den första avslutats.

I Europa har en ny våg av smitta resulterat i att allt fler länder åter tvingats stänga ner. Den 5 november hade nya restriktioner införts i åtminstone 20 europeiska länder, men de nya nedstängningarna och restriktionerna har ännu inte hejdat virusets snabba och aggressiva spridning. I exempelvis Frankrike registrerades mer än 86 800 nya fall under ett dygn (den 7 november) – ett nytt svart rekord.
Ännu har inte den ökade smittspridningen i Europa varit lika dödlig som i våras. Men för varje dag som går ökar risken för att fler smittade avlider.
Sverige är inget undantag. ”Coronaviruset sprider sig över stora delar landet och både sjukdomsfall och dödstal ökar igen. På fyra veckor har antalet nya fall fyrdubblats och lyckas vi inte bromsa smittan kan vi ha nått en halv miljon fall i december” (Aftonbladet den 9 november).

– Andra vågen är här nu, sa Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening till DN i måndags.

Trots att smittspridningen tagit fart igen och att det inte rör sig om lokala klusterutbrott utan allmän smittspridning över stora delar av landet vill inte Folkhälsomyndigheten beteckna dagens smittspridning som en andra våg. Men inget går åt rätt håll.
– Andra vågen är här nu, sa Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, till Dagens Nyheter i måndags.
Enligt Fredrik Sund, verksamhetschef på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, har en andra våg av coronaviruset i kombination med den uppbyggda vårdskulden gjort läget så pressat och riskfyllt att en ny nedstängning av samhället bör övervägas. 
Regeringen och myndigheterna har infört nya restriktioner samt rekommendationer och i allt fler regioner gäller särskilda föreskrifter, men åtgärderna inriktas främst på att skydda ekonomin och företagen. Människor har uppmanats att begränsa sitt umgänge och resande, bibliotek har stängts – men de stora köpgalleriorna hålls öppna. 
I nära 180 länder krävs eller rekommenderas munskydd, men inte i Sverige. Munskydd borde prövas i bland annat landets kollektivtrafik. Stängning av icke samhällsnödvändiga arbetsplatser bör övervägas.
Regeringen var mycket snabb med att utlova ytterligare 15 miljarder kronor i krisstöd till företagen (i form av förlängt omställningsstöd och förlängd korttidspermittering, samt utökad möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar). Samtidigt väntar vården fortfarande på att få de resurser som krävs för att klara att möta det ökade vårdbehovet och allt fler regioner larmar om att man inte klarar att fortsätta testa lika många som tidigare.
Det står också klart att arbetsgivarna försöker använda krisen och coronan för att stoppa extrapåslag till lågavlönade. I skuggan av coronakrisen och i skydd av att större protestsamlingar inte är tillåtna går regeringen vidare med försämringar av LAS och marknadshyror. 

Coronapandemin har satt ljus på allt som har gått fel i samhället och visat hur sjukt det kapitalistiska systemet är. 
Smittans ursprung spåras till kapitalismens vinstjakt och systemets rovdrift på människor, natur och djur. I spåren på katastrofkapitalismens fortsatta livsfarliga rovdrift följer såväl fler pandemier som ökad risk för ett muterat virus som kan minska effekten av framtida vaccin. 
Det kapitalistiska systemet är kroniskt sjukt och måste avskaffas, vilket kräver kamp och organisering för en socialistisk politik – i Sverige och globalt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!