Om att växa upp i ett sexistiskt samhälle

2006-09-05 23:37:17
FILM
Titel: Säg att du älskar mig
Regi: Daniel Fridell
I rollerna: Haddy Jallow,
Sophie Andrén, Jenaida Braun, Erik Engström m fl.
I Säg att du älskar mig får vi följa Fatou som efter en fest blir våldtagen av några killkompisar. Fatous kamp blir till en början att låtsas som att ingenting har hänt, för vem skulle tro henne om hon berättade?

I kampen för att hålla skenet uppe och undvika horstämpling offrar hon sin bästa vän – den enda som vet vad som hänt och står på hennes sida.
Filmen tar upp en viktig del i ett kvinnoförtryckande samhälle, där flickor och pojkar från det att vi föds pressas in i könsroller, och konsekvenserna av dem, där sexuella trakasserier blir vardag och där skulden efter en våldtäkt ligger på tjejen, såväl i den sociala umgängeskretsen som i rättsväsendet.

Sexualiserad jargong

Säg att du älskar mig tog mig på ett så oväntat brutalt sätt tillbaka till högstadietidens jargong, att min första reaktion var att filmen överdrev. Men samtidigt var tjejernas rullande höfter och juckande dansrörelser som hämtade ur mina minnen av discona på Fryshuset i sjuan.
Daniel Fridells nya ungdomsfilm skildrar det hårda klimatet ute på skolorna i ett allt mer sexualiserat samhälle. Ett samhälle där vuxna förebilder lyser med sin frånvaro, unga tjejer söker bekräftelse genom att spela på sitt yttre och pojkar växer upp till män i en machokultur där det gäller att erövra, sätta sig över och spela oberörd. I det samhället har tjejernas så kallade sexuella frigörelse övergått i objektifiering av sig själva och exploatering av den egna kroppen.
Tyvärr väckte filmen mer frustration och en förhoppning om att filmen skulle sluta i Fatous personliga hämnd mot våldtäktsmännen, än visade på behovet av, och kraften i, att organisera sig för att tillsammans bekämpa sexuella trakasserier, våldtäkter och en kvinnoförtryckande samhällsstruktur.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!