”Ombildningskampanjen borde omedelbart skrotas”

2008-10-15 14:37:02
Inför demonstrationen för hyresrätten den 18 oktober har Offensiv talat med två av aktivisterna. Självförtroendet är högt efter att Stockholms stad har satt stopp för fler ombildningar i innerstan.

– Alla som kämpar för hyresrätten har med världens bankkris fått mer än rätt. På demonstrationen den 18 oktober höjer vi rösten för de tusentals hyresgäster som drabbats av alliansens ombildningskampanj. Nu har till och med stadshuset tvingats erkänna att det är alldeles för riskabelt att ombilda. Därmed borde ombildningskampanjen inte bara frysas utan ome- delbart skrotas, säger Elin Gauffin från Sälj inte Dalen och Rättvisepartiet Socialisterna.
– Vi går heller inte med på privatiseringar istället för ombildningar. Även socialdemokraterna vill ha fler privatiseringar i ytterstaden. Vad händer med hyresgästerna om till exempel Boultbee, som köpte bland annat Högdalens centrum med tillhörande hyreshus, går omkull? Boultbee har affärer i Baltikum och fordringar av Leaman Brothers, fortsätter Elin Gauffin.

Det Kanske största hotet mot hyresrätten nu är Kochska utredningens förslag på marknadshyror, som skulle tvinga 100 000 människor i hela landet att flytta.
– Förslaget att marknadsanpassa hyrorna i hela fastighetsbeståndet innebär bara att fastighetsägarna kan tjäna ännu mer pengar på de ­bostäder som redan finns, utan att behöva byg­ga en enda ny bostad. Det blir en gigantisk kapitalöverföring från hyres- gäster till fastighetsägare, förklarar Camilla Salomonsson från nätverket Rädda Hyresrätten och Gemensam Välfärd Stockholm.
– Stadshusets kampanj för ombildning till varje pris måste skrotas, även i förorterna. Dessutom måste en nödutgång öppnas så att fastigheter som redan anmält intresse för ombildning enkelt kan ta sig ur det limbo med fryst underhåll som den nuvarande situationen innebär, avslutar Camilla Salomonsson.

Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!