”Omrösta om uppgörelsen som försämrar LAS eller avgå”

Tre av initiativtagarna till budkavlen: Hans Danielsson, klubbordförande IF Metall Quant Service; Jorge Nuñez, kontaktombud ABB Transformers; Mikael Persson, kontaktombud ABB Transformers (Foto: Richard Gustavsson).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Att IF Metalls och Kommunals ledningar har accepterat försämringarna i LAS fortsätter väcka ilska från medlemmarna. Nu har fackligt aktiva på Hitachi ABB i Ludvika tagit ett viktigt steg för att samla motståndet.

Det är IF Metallklubben på Quant Services (en underleverantör till Hitachi ABB) och metallarbetare på Hitachi-ABB som uppmanar fackklubbar att anta budkavlen som kräver en medlemsomröstning om LAS-uppgörelsen. 
”Vi tycker att IF Metalls och Kommunals ledningar har struntat i demokratin inom fackföreningsrörelsen, och än värre så har de kört över de egna medlemmarna utan att vare sig lyssna på eller fråga oss. Vi menar att det är av största vikt att genomföra en nationell namninsamling där vi ställer kraven till IF Metalls och Kommunals ledningar – omrösta om uppgörelsen som försämrar LAS eller avgå.”
De uppmanar också att använda budkavlen som en namninsamling på arbetsplatserna. 

”Vi, som många andra av Metalls medlemmar, tycker att det är helt fel att kompromissa bort anställningstryggheten. Vi tycker också att det är osolidariskt att IF Metalls och Kommunals ledningar går in i en uppgörelse som kommer att få konsekvenser för oss och alla andra arbetare. IF Metalls och Kommunals ledningar har med sitt agerande inte bara splittrat LO-familjen utan även äventyrat LO:s framtida roll som samordnare.”
I en debattartikel pekar initiativtagarna också på vad som skulle kunna förändra läget och stoppa uppgörelsen om försämrad LAS, när de skriver: 
”LO-förbunden, IF Metall och Kommunal har struntat helt i de två viktigaste verktygen i kampen för försvaret av Lagen om Anställningsskydd. Det ena är arbetarkollektivet, det andra är Strejken.” 

När en av initiativtagarna Jorge Nuñez intervjuas i tidningen Arbetet är det precis kampen han trycker på:
– Vi tycker inte att IF Metall och LO har valt att strida tillräckligt. Jag tror att kollektivet sitter på en stor styrka som vi kan använda – nu används den inte till någonting, säger Jorge Nuñez.
Dagen efter Arbetets publicering ringde IF Metalls avtalsekreteraren Veli-Pekka Säikkälä upp ABB-klubben och de har nu haft ett digitalt möte:
– Vi talade inte om budkavlen, men vi kommer att svara på diskussionen i form av ett öppet brev, meddelar Jorge Nuñez till Offensiv.

Lars Bjersing från Rättvisepartiet Socialisternas fackliga kommitté är mycket positiv till initiativet:
– Budkavlen/namninsamlingen från Ludvika är ett mycket viktigt initiativ i kampen mot LAS-försämringarna. Fram tills nu har missnöjet bubblat inom både IF Metall och Kommunal, men utan att kunna ta sig ett organiserat uttryck. Budkavlen kan spela rollen av organisatör och skulle till exempel längre fram kunna följas av en digital konferens för att diskutera vad nästa steg ska vara, när regeringen under våren kommer att presentera sitt förslag på försämrad anställningstrygghet.


Facklig budkavle från IF Metallklubb Quantservice och metallarbetare på Hitachi ABB i Ludvika

(kan laddas ned som pdf här)

Vi på IF Metallklubb Quantservices och Hitachi-ABB metallarbetare i Ludvika startade i december en namninsamling i protest mot att vår förbundsledning och Kommunals ledning tog beslut om att ansluta sig till PTK och Svenskt Näringslivs Las-uppgörelse, trots att de tillsammans med resten av LO förkastat den.

LO-styrelsen hade enhälligt beslutat att säga nej till förhandlingarna om försämringar i Las och förkastat den så kallade ”uppgörelsen”. Ett enigt LO-representantskap kallade överenskommelsen för ”en dramatisk försämrad anställningstrygghet”. I detta eniga LO-beslut ingick Metall och Kommunal tillsammans med tolv andra förbund.

I försvaret av Las har de tolv andra förbunden, konsekvent i sin roll som arbetarrepresentanter, sagt nej till det som S-regering kallar ”partsgemensam överenskommelse”. Kom ihåg att hela LO förkastade Svenskt Näringslivs förslag.

Vi, som många andra av Metalls medlemmar, tycker att det är helt fel att kompromissa bort anställningstryggheten. Vi tycker också att det är osolidariskt att IF Metalls och Kommunals ledningar går in i en uppgörelse som kommer att få konsekvenser för oss och alla andra arbetare.

IF Metalls och Kommunals ledningar har med sitt agerande inte bara splittrat LO-familjen utan även äventyrat LO:s framtida roll som samordnare.

Nu har det även visat sig att Kommunal och IF Metall bröt mot LO:s stadgar när de anslöt sig till avtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv som kommer att försämra anställningsskyddet. Det slog LO:s styrelse fast efter att flera förbund reagerade starkt och väckte frågan om stadgebrott. Enligt stadgarna är förbunden skyldiga att inhämta ett yttrande från LO:s styrelse i frågor av större principiell eller omfattande innebörd, vilket Las- frågan är.

Vi tycker att IF Metalls och Kommunals ledningar har struntat i demokratin inom fackföreningsrörelsen, och än värre så har de kört över de egna medlemmarna utan att vare sig lyssna på eller fråga oss.

LO-förbunden, IF Metall och Kommunal har struntat helt i det viktigaste verktyget i kampen för försvaret av Lagen om Anställningsskydd. De har struntat i oss, arbetarkollektivet.

Nu är det är extra viktig att ge arbetarna på golvet en chans att agera för att försvara anställningstryggheten. Namninsamlingen är ett bra sätt att mobilisera och få kollektivet att säga sitt.
Vi menar att det är av största vikt att genomföra en nationell namninsamling där vi ställer kraven till IF Metalls och Kommunals ledningar:

”Omrösta om uppgörelsen som försämrar Las eller avgå”.

LO:s löfte:
”Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin under några omständigheter arbeta för lägre lön eller på sämre villkor än det vi nu lovar varandra.
Vi lovar varandra detta i den djupa insikten att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav!”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!