Öppet möte om nya arbetarpartier

2008-11-06 16:32:52
Kongressens öppna möte på fredagkvällen hade temat ”För ett nytt arbetarparti”.

Mötet behandlade kapitalismens kris, dess oförmåga att lösa den och beho­vet av ett nytt massarbetarparti med ett socialistiskt program.
Jonas Brännberg från Luleå inled­de mötet. Han talade om situationen i Sverige och om hur de etablerade partierna inte har någon lösning på krisen. Den så kallade oppositionens svar, med s i spetsen, är en fortsatt väg högerut, medan v viker sig och säger sig vara beredda att förhandla om allt.

Flera inlägg under kvällen visade på både framgångsrika och mindre lyckade försök att bilda masspartier runt om i världen.
Lina Thörnblom från Haninge berättade om hur RS systerparti i Grekland är involverat i det nya partiet Syriza som fått höga opinionssiffror. Georg Kümmel, internationell gäst från RS systerparti SAV i Tyskland, berättade om deras arbete inom Die Linke. Lynn Walsh från CWI berätta­de om bland annat PSOL i Brasilien, PRC i Italien och CWI:s kampanj för ett nytt arbetarparti i England och Wales.
Gästtalare var också Peter Widén från Socialistiska Partiet.
Arne Johansson, redaktör på Offensiv, avrundade mötet.
– Vi står på randen till omvälvan­de kamprörelser och det är ur dom som ett nytt arbetarparti kan födas.
Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!