Öppning för pakistanska sjömän?

2008-09-03 15:02:48
Syndikalisternas blockad mot varslet av 19 pakistans-ka sjömän på Ålandsbåten Birger Jarl har tillfälligt ställts in. Orsaken är att tjänstemän på näringsdepartementet sagt sig vara villiga att ”titta en gång till” på tillämpningen av EU:s di-skriminerande riktlinjer för sjöfartsstöd, som inte längre får utgå till icke-EU/EES-medborgare.

Offensiv undersöker för närvarande uppgifter från såväl Ånedinlinjen som Sjöbefälsförbundet om att Frankrike, som är det mest berörda landet av riktlinjerna, och kanske även fler länder, inte tillämpar dem för redan anställd personal.
Om detta kan bekräftas faller biträdande näringsministern Åsa Torstenssons argument om att man skulle riskera rättsliga åtgärder från EU om man skulle göra en liknande tolkning av reglerna som Frankrike – vilket av tjänstemän på departementet anses vara den största stöte­stenen.
De 19 pakistanierna har som en good will-gest mot rederiet förordat att blockaden skulle avbrytas tillfälligt, sedan Wolfgang Kukol från rederiet förklarat sig villig att återan- ställa dem om det kan bli en ändring i sjöfartsstödets tillämpning.
Enligt den f d LO-juristen Kurt Junesjö bryter den nya diskrimineringen av redan anställd personal mot Europakonventionen för män-skliga rättigheter.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!