Opposition byggs i kamp underifrån

Foto: Natalia Medina

Av Per Olsson // Artikel i Offensiv

När riksdagspartiernas företrädare höll sina tal vid maktelitens samling i Almedalen på Gotland var det svenskhet, tomma löften och verklighetsflykt som dominerade. Tonen sattes när statsminister Ulf Kristersson, som förste talare, sa att ”Alla som sliter i hemtjänsten, alla lärare som får 7-åringar att knäcka läskoden och alla barnmorskor som hjälper ännu ett barn till världen – ni ska veta att vi värnar ert viktiga arbete.”

Det är samma regering som i sin senaste budget inte anslog en krona mer till skolan, trots att skolsektorn behövde ett tillskott på 12 miljarder kronor.

Den blåbrunas åtstramningar sänker välfärden och till hösten hotar nya stora nedskärningar och personalneddragningar inom vård, skola och omsorg. Samtidigt skärps den redan hårda omänskliga flyktingpolitiken. Mitt under Almedalsveckan meddelade regeringen och SD att Migrationsverket får i uppdrag att upprätta så kallade återvändandecenter för fler och snabbare utvisningar.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson reste i sitt tal krav på att återinföra en indexering av de generella statsbidragen till kommuner och regioner. Det skulle ge kommunsektorn ett tillskott på ungefär 11 miljarder kronor. Det är alldeles för lite och långtifrån det ”systemskifte i välfärden” som S-ledaren utlovade i sitt tal.

Alla regioner går mot underskott i år. Enligt nya siffror från SCB beräknas regionernas samlade underskott bli hisnande 20 miljarder kronor, 12 miljarder kronor sämre än budgeterat och motsvarande årskostnaden för två medianregioner.

Behovet av ökade statsbidrag plus särskilda stödinsatser är akut. Almedalen bekräftade den borgfred som råder mellan S och de blåbruna vad gäller Nato, den militära upprustningen, flykting- och kriminalpolitiken. Regeringen och S förenas också i viljan att bygga ut kärnkraften.

Behovet av särskilda stödinsatser är akut.

”Efter ett riksdagsår vid makten saknar högerblocket en motståndare. Socialdemokraterna ställer helt enkelt inte upp. Magdalena Anderssons parti ägnar sig åt det som på politikerspråk kallas frontförkortning. ’Hårdare straff? –  inga problem det var ju vi som började med det!’, ’Stopp för invandring? – bra, det har vi jobbat för länge!’, ’Kärnkraft? – helt ok för oss!’”, kommenterade Dagens Nyheters Tomas Ramberg i måndags.

Tillfälligt har den svaga oppositionen gett regeringspartierna och SD en chans att vinna tillbaka en del av de väljare man har förlorat sedan valet 2022. Mycket snart kommer dock missnöjet, levnadskostnadskrisen och lågkonjunkturen att rikta nya slag mot Tidöavtalets partier.

Det gäller även om regeringen skulle skjuta till lite extra pengar till kommunsektorn och den krisande byggsektorn i höst. Men det kommer i så fall att bli åtgärder av kategorin för lite och för sent och som dessutom får betalas av arbetarna och de sämst ställda.

Det är underifrån, genom att samla de som vill kämpa, som ett motstånd kan börja formeras mot den blåbruna politiken och kapitalismens kriser.

Gå med i Socialistiskt Alternativ och bli med i kampen för:

• Rusta välfärden, inte militären. Nej till svenskt Natomedlemskap.

• Höj statsbidragen till regioner och kommuner med 50 miljarder kronor. För 200 000 nya välfärdsjobb. Återta privatiserad verksamhet. Indexera statsbidragen.

• Bort med moms på maten.

• Höj och indexera barnbidragen, pensioner, försörjningsstöd samt ersättningarna i socialförsäkringarna.

• Sänk hyrorna och stoppa vräkningarna.

• Välfärd och kollektivtrafik ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte och styras demokratiskt.

• Förstatliga bankerna, livsmedelsjättarna och andra storbolag – för en demokratiskt planerad ekonomi utifrån behov och i samklang med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!