Örebro och Lund anger inte!

I Örebro samlades omkring 300 i protest mot den föreslagna angiverilagen (Foto: Leif Holmgren).

av Leif Holmgren & Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Protesterna mot angiverilagen fortsätter runtom i landet. Örebro och Lund var de senaste städerna där manifestationer arrangerades. Socialistiskt Alternativ och Offensiv fanns på plats på båda.

ÖREBRO

I ett höstblåsigt Örebro samlades på Stortorget lördagen den 7 oktober 300 personer under parollen ”Vi anger inte”.
Regeringen förbereder en angiverilag som kommer att tvinga offentligt anställda att anmäla papperslösa till polisen så att följden blir att de ska kunna tvångsutvisas till förtryck, diktatur och livsfara.
Vänsterpartiet stod som arrangör. Representanter från Socialdemokraterna, Grön ungdom och RKU fanns på plats, utöver vi från Socialistiskt Alternativ.

De fackliga organisationerna var starka i sitt deltagande. Kommunal, Vårdförbundet, Vision, Akademikerförbundet SSR, Sveriges Lärare och DIK fanns alla på plats.
Det framkom från dessa fackliga organisationer att lärarna inte vill anmäla sina elever. Socialarbetare och undersköterskor vill inte ange de som söker vård och stöd. Bibliotekarier vill inte ange personer som söker information och kunskap.

Det var en stark protest mot framför allt Sverigedemokraterna.
En representant från Kommunal framhöll att det är bra att vi är så tidigt ute och manifesterar innan utredningen om angiverilagen kommit igång.
Den här kampen ska vi vinna.
Leif Holmgren


Lund är senast i raden av städer som demonstrerar mot angiverilagen (Foto: Anders Wemmert).

LUND

Måndagen den 9 oktober samlades cirka 300 personer på Stortorget i Lund för att demonstrera mot regeringens angiverilag. Talare från bland annat Kommunal och Vårdförbundet höll appeller mot lagen.
Socialistiskt Alternativ fanns på plats och fick god respons på våra krav mot den blåbruna regeringens politik och på att skrota angiverilagen.
Anders Wemmert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!