Organisering försvarar utbildningen

Elevstrejker har inletts för rättvisa utbildningsvillkor i Storbritannien och kampen har redan vunnit delsegrar (Foto: socialistalternative.net).

av Student Socialist Alternative // Artikel i Offensiv

A-level-elever (motsvarande gymnasiet) i hela Storbritannien strejkar och organiserar sig mot att de styrande vill påtvinga villkor och kursplaner som inte tar hänsyn till att skolan har varit nedstängd under coronan. Kampen har redan vunnit delsegrar och i måndags inleddes en serie elevstrejker.

Aaisha, en av elevrörelsen #ALevel21Strikes organisatörer, säger:
– Det förväntas att vi och lärarna på två månader ska kunna ta igen vad som har förlorats under de fyra månader som skolan har varit nedstängd. Det är omöjligt.
#ALevel21strike har gjort en lista på krav. De säger att A-kursplanen måste svara mot den begränsning av undervisningen som nedstängningen har medfört. Frågor om examinationsmodellens tillförlitlighet har ställts, där organisatörerna kräver en större tonvikt på kursarbete, samt fler riktlinjer för universitetsstudieansökningar och automatiska möjligheter att göra om kurser för alla studenter som anser att pandemin och nedstängningen har påverkat deras studiegång negativt. 

Som kampanjen har påpekat har ”inga öppetdagar lett till att studenter i blindo har ansökt till något universitet i någon stad de aldrig har varit i närheten av, vilket på ett icke proportionellt sätt skulle ha påverkat studiegången”.
Premiärminister Boris Johnsons flagranta vanskötsel av covid-19-krisen har förvärrat ojämlikheten. Många elever från låginkomstfamiljer har haft det svårt att studera hemma på grund av brist på teknik och tysta studieutrymmen, vilket gör kunskapsgapet mycket värre. 
Detta är skälet till att vår rörelse också måste kämpa för en politik som tar upp frågor som: 
• Offentlig finansiering av utbildningsstöd och investeringar i kostnadsfria offentliga utrymmen dit studenter kan ta sig för att studera. Vi kan kämpa för finansiering av återöppnade ungdomsgårdar, för att skapa en trygg och säker inlärningsmiljö.
• Finansiering av skolor och högskolor – upphäv nedskärningarna så att kostnadsfria laptoppar och surfplattor kan göras tillgängliga som inlärningsstöd. 
• Ge stöd och hjälp för de som lider av psykisk ohälsa. Rådgivning bör göras tillgänglig på varenda skola och högskola, tillsammans med utbildning i psykiska ohälsofrågor.

Student Socialist Alternative stödjer fullt ut kravet från både Nationella utbildningsfacket (NEU) och #Alevel21Strike för en masskonsultation om nästa års A-kursprocesser. Men vi måste också komma ihåg att detta är en regering som vi inte kan ha något förtroende för. 
Vid sidan av konsultationen behöver vi upprätta organ sammansatta av representanter för skolpersonalfack och studenter som en del av förhandlingsprocessen för hur våra A-kurser ska tas om hand under de kommande åren och därefter.
Steg i den riktningen kan tas genom organiserandet av konferenser för studenter, unga strejkande och fackligt aktiva inom lärarfacken för att planera kampen och diskutera kring hur ett radikalt ombildat utbildningssystem skulle kunna se ut.

Om regerande Tories (motsvarande Moderaterna) inte kan tillmötesgå oss måste vi vara redo att sköta kvalificeringsprocessen själva. Endast studenternas, de anställda arbetarnas och föräldrarnas demokratiska kontroll kan återspegla våra utbildningsbehov – inte en regering som bevisligen inte bryr sig. 
Detta innebär ett bygge nerifrån och upp av vår rörelse för utbildningsrättvisa. Segern gällande examenssystemet visade att vi kan vinna när vi går samman och kämpar. Det är därför organiseringsgrupper måste bildas på varje skola för att ta kampen vidare. Anhängare till Socialist Alternative inom lärarfacken kommer att argumentera för detta och lyfta fram behovet av solidaritet från skolpersonal med #Alevel21Strike-kraven.

Denna rörelse kommer att behöva vara uthållig om den ska kunna leverera verkliga resultat. Det handlar inte bara om covid-19, utan också om vilket slags utbildningssystem vi ska ha och vilket samhälle vi vill leva i.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!