Orkanen Ian: Den värsta som drabbat Florida

Tusentals människor i sydvästra Florida och Orlando tvingades evakuera sina hem, många med båt då deras hem var översvämmade (Foto: FWC).

av Ian Rivera, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Orkanen Ian var den värsta som har drabbat Florida. Minst 119 människor dödades. De flesta dödsfall inträffade i Lee County, ett län som dröjde med att beordra invånarna att evakuera i mer än ett dygn, trots meteorologernas varningar om att med orkanen följde ”livshotande” översvämningar.

År 2004 var orkanen Charlie den första stormen i en rad av dödliga orkaner som skulle komma att härja i delstaten Florida, vilket gjorde att miljontals – inklusive jag själv – blev utan elektricitet i en månad. Det avslöjade årtionden av bristfällig infrastruktur. Varje orkansäsong hör jag fortfarande samma fråga: ”Vad händer när det kommer en ny Charlie?”.
Jag tillbringade min tisdag för två veckor sedan med att förbereda mig för orkanen Ian som de flesta Floridabor – jag samlade ihop sandsäckar, vattenflaskor, bensin och icke-förbrukningsvaror för att förbereda mig på det värsta. Vissa Floridabor som har råd har gasdrivna generatorer, eftersom strömavbrott är att vänta, men de flesta av oss, särskilt hyresgäster, har inte det.
Jag bad min syster att bo hos oss i vår lägenhet för att undvika risken för översvämningar i hennes område. Hela hennes studentbostadskomplex förvandlades praktiskt taget till en sjö efter stormen. På parkeringsplatsen stod nu hela bilar under vatten, och studenterna evakuerade sina ägodelar på gummibåtar och provisoriska flottar.

Inom 24 timmar hade orkanen Ian gjort 2,7 miljoner hem i Florida strömlösa. Lee och Charlotte, två counties (som motsvarar län och eller kommuner) har slagits ut från nätet och 90 procent av hemmen har drabbats av strömavbrott.
Lee County Electric Cooperative har skamlöst misslyckats med inspektioner av nästan en femtedel av alla sina eldistributionsstolpar och har maximerat sina vinster på kundernas bekostnad. Nu får invånarna i Lee County betala priset.
Tusentals människor i sydvästra Florida och Orlando har tvingats evakuera sina hem, ofta med båt eftersom deras hem är översvämmade eller omringade av brunt vatten i midjehöjd. Enligt Floridas miljöskyddsdepartement har minst ett dussin reningsverk i Florida tvingats släppa ut obehandlat eller bara delvis behandlat avloppsvatten på grund av överskottsvatten från orkanen.
Detta avloppsvatten innehåller inte bara dödliga bakterier och sjukdomar, utan även höga halter av kväve och fosfat. Florida är USA:s största producent av fosfat. Vid fosfatbrytning i Florida används osäkra avloppsvattendammar under bar himmel. Dessa dammar kan rymma hundratals miljoner liter avfall som innehåller radon, uran, radium och andra cancerframkallande ämnen som nu kan rinna över och ut i lokala floder och sjöar och orsaka katastrofala miljöskador.
De marina ekosystemen är särskilt sårbara, med över tusen sjökor som dog förra året på grund av föroreningar och algblomning orsakad av avrinning.

Under pandemin såg vi hur arbetare tvingades betala för krisen. Företagen ökade levnadskostnaderna för att kunna fortsätta att göra rekordvinster, medan arbetarklassen ställdes inför rekordförluster.
Amazon och Disney kanske donerar lite småpengar till Floridas katastroffond, men de svindlande 30-50 miljarder dollar som det beräknas kosta för att återuppbygga delstaten kommer helt och hållet att betalas av arbetarklassen.
Florida har redan de högsta hyreshöjningarna av alla delstater – detta kommer sannolikt att skjuta i höjden eftersom hyresvärdarna kommer att kompensera kostnaderna för att reparera översvämningsskadorna genom att höja hyran. De kommer att förvärra bostadskrisen, samtidigt som de ökar sina egna vinster.
Disney, Marriott, Hilton och andra miljardföretag sitter nu på helt tomma lyxbyggnader som lätt skulle kunna omvandlas till bostäder till rimliga priser för att inhysa översvämningsoffren och få slut på bostadskrisen i Florida.
Arbetare ska inte tvingas betala för den katastrof som miljardärklassen har skapat! Det var kapitalisternas oansvariga vårdslöshet som medvetet byggde felaktig utrustning, tillämpade miljöfarliga metoder och kringgick alla regler som skapade den perfekta stormen för en katastrof.
Istället för att förlita oss på de rikas välgörenhet borde vi kraftigt beskatta storföretag som Disney och Publix för att ge omedelbar katastrofhjälp och reparera skadad infrastruktur.

Orkanen Ian inträffade ett år efter en rad väderhändelser som har påskyndats av klimatförändringarna och som översvämmade hela Pakistan. Orkanen Ian innehöll 10 procent mer regn än beräknat och slog till mot Floridas kust med en förödande kategori 5-hastighet. Detta är direkt kopplat till klimatförändringarna och vi kan förvänta oss fler väderhändelser som Ian i framtiden.
Förorenande företag kan inte tillåtas påskynda miljöförstöringen av vår delstat samtidigt som de drar nytta av katastroferna. Dessa förorenande företag måste tas från kapitalistklassen och ställas under demokratisk offentlig kontroll för att börja övergången till säkrare miljömetoder.
Det kapitalistiska systemet har visat sig vara helt oförmöget att hantera de miljöeffekter som det har fört med sig eller de många humanitära katastrofer som blir följden. Ett nytt system måste ersätta det, ett socialistiskt system som bygger på att kunna tillgodose människors behov.
Arbetarklassen har makten att tvinga fram denna förändring genom en kämpande massrörelse på gatorna, som samlar hyresgästerna, fackföreningarna och miljöaktivister, som inte är rädd för att ställa djärva krav och ta sig an den parasitära miljardärsklassen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!