Oro över framtiden för Hammarbadet

2013-08-16 10:04:50


Oro över Hammarbadets framtid breder ut sig hos personal och invånare.

Sedan Angered Arena stod klar har undran och spekulationerna kring de mindre bad- och gymanläggningarnas överlevnad i nordöstra Göteborg ökat ytterligare.

2007 togs beslutet att bygga en multiarena i Göteborg och Angered. Is, bad, gym, sport och friidrottshall, allt i ett. Beslutet och den nu sedan fyra månader nya arenan propageras av Göteborgs rödgröna som en satsning, en uppfattning som även många av Angeredsborna delar.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) välkomnar självklart bygget av Angered Arena, som är särskilt viktig på grund av låg simkunnighet och utbredd ohälsa i nordöstra Göteborg som partiet tidigare uppmärksammat. 
RS har dock varit sparsam med att beskriva det dom en ”satsning” då det varit alltför tyst om upprustning och framtidsplaner för de eftersatta anläggningarna i Hammarkullen (Hammarbadet) och Rannebergen (Rannebergsbadet).
Oron är stor för att en eller två mindre anläggningar stängs då Angered Arena öppnat.

Nu ryktas det om stängning med motiveringen att en renovering skulle vara alltför kostsam. RS har sökt politiker i Idrotts- och föreningsnämnden allt sedan det senaste nämndemötet i juni för en kommentar om framtiden för baden, men utan resultat.
Idrotts- och föreningsförvaltningen (Ioff), som driver de tre friskvårdsanläggningarna i Nordost, har sedan tidigare stängt gymmet i Gårdsten (Angered), långt innan Angered Arena stod klart. Då sa RS att det rimmar illa med Ioff:s vision ”Vi gör Göteborg friskare” och frågade om inte den visionen ska gälla hela Göteborg, med tanke på de låga hälsotalen i stadsdelen.
Gymmet i Gårdsten fyllde en funktion, men det lilla gymmet stängdes i samråd med facket då tryggheten var för dålig för den lågt bemannade personalen. RS menade att man istället för att stänga borde anställt fler för att öka tryggheten.

Just tryggheten har varit en stor lokal fråga i Hammarkullen den senaste tiden. Hammarbadet fyller idag en viktig funktion för det allt mer nedrustade torget.
– Här är det bra med folk från morgon till kväll, det skapar rörelse och också en trygghet, säger Lennart Cromstedt (bilden), Badvärd på Hammarbadet.
Tidigare har Svenska Livräddningssällskapet också haft en simskola där, som nu är borttagen.
– Nu tar Ioff själva bort det störs-ta kundunderlaget; SLS och allt skolsim till hösten. Är det för att kunna stänga och påstå att det saknas ett kundunderlag för anläggningen? frågar sig Suad Radoncic, boende i Hammarkullen och medlem i RS.

Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!