Ortens bästa poet sänks av polis och politiker

2018-12-19 13:57:13

foto: Förenade förorter
Ortens bästa poet går i graven efter polisens trakasserier och rasprofilering samt politikernas motstånd och ointresse för samarbete.

Ortens bästa poet, en poesitävling för förortens ungdomar och norra Europas största poesiscen, tvingas lägga ned efter aktivt motstånd av politiker och tjänstemän samt efter upprepade polistrakasserier.

Bakom Ortens bästa poet står den ideella föreningen Förenade förorter. Unga från hela Sverige har deltagit i tävlingen som växt lavinartat sedan starten 2015 till att omfatta tolv deltävlingar i tio städer. Hundratals unga har tävlat, deltagit i poesiutbildningar och över 20 000 unga har besökt tävlingarna. Men nu tvingas det läggas ned.

19-åriga Farhiya Feysal från Linköping tog hem segern i Ortens bästa poet 2018 som hölls i ett fullsatt Ungdomens hus i Rinkeby söndagen den 16 december. Mot slutet av finalkvällen tog arrangörerna till orda och redogjorde varför de inte längre kan fortsätta med poesitävlingen:
• De är underfinansierade och saknar tillräckligt stöd från Stockholms stad;
• De motarbetas aktivt av politikerna och tjänstemännen i Rinkeby-Kista;
• Arrangemangen såväl som medarbetare, gäster och publik har utsatts för systematiska polistrakasserier.
– Vi har fått pris av Stockholms stad för att vi ökat kulturen i staden. Trots det likställs våra ansökningar med mindre kulturella projekt, som endast täcker en mindre målgrupp på en mindre plats, sa Simon Matiwos från Förenade förorter på finalkvällen och fortsatte:
– Jag har mejlat alla politiker och höga tjänstemän i stadsdelen i flera års tid för att få en dialog och ett samarbete, men jag har aldrig fått några svar (!).
Trots att Förenade förorter lyckats engagera hundratals unga till poesi och attraherat tiotusentals till sina evenemang har de av ansvariga tjänstemän mötts med ”i bästa fall en kall hand”, som Simon uttryckte det.

Micken gick vidare till Saman Sokhanran från Förenade förorter som belyste polisens ageranden:
– Vi hade tänkt vara tysta om det här, men det går inte längre. Vi har gjort ungefär 30-40 stora evenemang med 20 000 personer under åren. Det har aldrig i våra lokaler skett en incident som krävt utryckning av polisen.
– På vår premiär i år i Tensta rusar tre poliser in i lokalen, knuffar undan arrangörer och går in för att plocka en i publiken som de misstänker har gjort någonting. De hittade ingen. Kan ni föreställa er att detta sker någon annanstans utan att man diskuterar med högsta ansvarig? frågar sig Saman, som ger fler exempel:
– Igår öppnade vi lokalerna kl 15.30. Fem minuter senare hade en polis stoppat en av våra trygghetsvolontärer i tron att han var en annan person. När vi förklarar för polisen att detta är en ung volontär från Rinkeby och inte den de letar efter vägrar hon (polisen) att lyssna, tar ut volontären från lokalen, kräver att han identifierar sig och sen ifrågasätter hon attityden hos honom.
– Kl 21.30, när evenemanget är slut, blev en jurymedlem från Umeå och en medarrangör misshandlad av polis och ordningsvakter. Polisen sanktionerade [ordningsvakternas] våld mot jurymedlemmen och drog själva ned medarrangören på marken för att han ifrågasatte vakternas ingripande. Han [medarrangören] blev avvisad från platsen och börjar röra sig därifrån, men blev dragen tillbaka av polisen, berättade Saman.

Att stå med full bemanning vid spärrarna i Rinkeby och rikta in sig på publiken från Ortens bästa poet är inget annat än rasprofilering, inget annat än tydlig strukturell rasism. Det råder heller ingen tvekan om att polisen trakasserar poesiarrangemangen runt om i landet:
– Efter arrangemanget i Linköping fick polisen där för sig att agera rikspolis och har följt vårt Instagramkonto. De ringer till varje lokal och säger att vi är ett säkerhetsproblem. De har inte försökt nå oss eller andra arrangörer, utan behandlar oss som en kriminell gruppering som är på rekryteringsturné.
– Hur än stort arrangemanget är, är det en poesitävling. Kan ni tänka er hur det skulle sett ut om vi arrangerade Ortens bästa rappare istället? Vi kan inte fortsätta att arbeta under dessa förutsättningar, avslutade Saman.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!