Oslo: 20 000 i strejk för klimatet

av Elin Gauffin

Den globala rörelsen för klimatet inspirerar (foto: Elin Gauffin).

Norge hade sin deepstrike, sin ”15 mars”, en vecka efter resten av världen. Den 22 mars samlades ungdomar över hela landet till historiska strejker för klimatet.

De var unga, från 10 år. De hade sina hemgjorda plakat som de var så stolta över. Och de var många. Över 20 000 kom till torget vid Stortinget och på många andra platser. De var över 40 000 totalt i landet.
Skollagarna ger hårda straff om du har olovlig frånvaro, men klimatet och framtiden är viktigare:
– Det är inte någon vits att gå i skolan om det inte finns en framtid att gå till, som några av demonstranterna uttryckte det. 
Nonchalansen de möts av från topp-politikern Jon Helgheim är stinkande. Han är invandringspolitisk talesperson för Frp. Han säger ”låt barnen njuta av värmen”. Han menar att barnen har utsatts för klimathysteri och skrämselpropaganda. Detta kommer efter att gruppledaren för Frp Ole Jacob Johansen publicerat ett bildmontage med Greta Thunberg där han jämför henne med 1940-talets nazistpropaganda. Efter massiv kritik fick han be om ursäkt och ta bort inlägget. 

Istället för märkliga projekt som att lagra koldioxid i havsbotten behöver Norges ekonomi omedelbart ställas om från oljeberoendet till förnyelsebar energi. 
En fråga som rör upp känslorna bland många norrmän är privatiseringen och konkurrensutsättningen av den statliga järnvägen som nu inte ens ska få behålla namnet NSB. Trots att grannländer som Sverige och England har riktigt avskräckande exempel vad gäller järnvägens privatisering drivs politiken vidare. 
Kan ungdomarna enas och få samma sprätt på arbetarnas strejker som sina egna kan politiken vridas ur händerna på högern, privatiseringarna skrotas och en ny trafikplanering byggas som erbjuder bra och gratis kollektivtrafik åt alla. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!