Österrike: Kamp och regeringskris

”Vi kampanjar emot regeringens misslyckade coronapolitik, extremhögern och nedskärningarna”, förklarar Sonja Grusch (Foto: Natalia Medina).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Helgen den 4-5 december höll Rättvisepartiet Socialisterna kongress i Stockholm, med två dagar av intensiva diskussioner om situationen i världen och i Sverige. Kongressen gästades av kamrater från våra systerpartier runt om i världen, bland annat Sonja Grusch från vårt systerparti i Österrike, Sozialistische Links Partei (SLP).

Offensiv tog tillfället i akt att diskutera den politiska utvecklingen och situationen i Österrike med Sonja Grusch.

Hur ser den nuvarande politiska situationen ut i Österrike?
– Man kan säga att det är en motsägelsefull politisk situation. En imploderande koalitionsregering bestående av det borgerliga ÖVP och De Gröna, där förbundskanslern Sebastian Kurz nyligen avgick efter en ekonomisk skandal och ytterligare tre ministrar också nyligen har avgått. Samtidigt samlar extremhögern och fascister samt vaccinmotståndare tiotusentals anhängare till demonstrationer mot regeringens planerade införande av tvångsvaccinationer.
– Men på samma gång strejkar och demonstrerar förskolepersonal och sjukhusanställda mot dåliga löner och nedskärningar inom den offentliga välfärden.
– Regeringens fullständiga misslyckande vad gäller pandemin har spätt på missnöjet, både bland extremhögern och inom arbetarklassen. 
– Under den första nedstängningen stängdes hela samhället ner – förutom turistindustrin som Österrikes kapitalister och staten är så beroende av. Skolorna stängdes och föräldrar tvingades att stanna hemma, vilket kostade staten mycket pengar i form av ersättning till föräldrarna. 

– Nu under den andra nedstängningen vill regeringen att skolorna ska vara öppna så mycket det går, men man rekommenderar att föräldrarna håller sina barn hemma utan ersättning. Turistnäringen kommer också denna gång att vara öppen. Regeringens coronapolitik drabbar medvetet de som jobbar inom turistindustrin och föräldrar med barn i skolan.
– Personal inom sjukvård och barnomsorg protesterar mot regeringens politik och kräver att man satsar på sjuk- och hälsovård samt på skolan.
– Den budget som har röstats igenom i parlamentet innehåller visserligen mer pengar till välfärden, men inflationen har redan nästan ätit upp denna ökning, så i praktiken kommer den offentliga välfärden att få mindre pengar.

Regeringen vill införa tvång att vaccinera sig från och med februari, hur ser SLP på detta?
– Österrike har en tradition av skepsis till vaccinationer överhuvudtaget och så även vad gäller vaccin mot covid-19. Detta utnyttjar extremhögern till att mobilisera mot regeringen. Vaccinationsgraden ligger nu på cirka 60 procent av den vuxna befolkningen. Vi vill naturligtvis att vaccin ska erbjudas till alla, men utan att tvångsåtgärder införs. 
– Vi driver nu kravet på att vaccinationerna ska organiseras av de sjukvårdsanställda själva under deras kontroll och erbjudas till alla. Extremhögerns och antivaxxrörelsens konspirationsteorier måste avslöjas, samtidigt som regeringens katastrofala coronapolitik måste stoppas.

Hur ingriper SLP i kampen?
– Vi kampanjar emot regeringens misslyckade coronapolitik, emot extremhögern samt emot nedskärningar inom den offentliga välfärden.
– Vi kräver att hälso- och sjukvårdsanställda genomför vaccinationer till alla under kontroll av de sjukvårdsanställda själva. Vi driver också kampanj mot nedskärningar inom skolan och sjukvården.
– I november strejkade metallarbetare i protest mot dåliga löner och missnöje med de pågående löneförhandlingarna och nu har även personal inom barnomsorgen och sjukvården börjat protestera. Denna kamp måste samordnas och utvidgas. Rörelsen och protesterna måste vara ett steg i kampen för bygget av ett nytt socialistiskt arbetarparti i Österrike.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

Skip to content