Österrike: Nazistattack mot CWI-medlems hem

2008-03-12 10:34:20
På kvällen den 23 februari sprayade fascister rasistiska slagord och ett hakkors i trappuppgången till Sonja Grushs hus. Hon är talesperson för SLP, RS systerparti i Österrike, och välkänd i den antirasistiska kampen.
Attentatet är ett försök att hota SLP och stoppa partiets antirasistiska och antifascistiska aktiviteter. Till bakgrunden hör en lokal debatt om huruvida man ska bygga ett islamiskt center i området.

Under de senare åren har fascistiska organisationer i Österrike ändrat taktik. Man har gått från att attackera invandrare i allmänhet till att fokusera på muslimer. Taktiken underlättas av etablissemangets partier, som också använder antimuslimsk propaganda och piskar upp antimuslimska stämningar.
I Wiens tjugonde distrikt finns planer på att återuppbygga och utöka det islamiska centret. Projektet har skapat en debatt som till synes har handlat om oväsen och parkeringsplatser.
En lokal ”hyresgästorganisation” gav genast uttryck för rasistiska och antimuslimska åsikter. ”Hyresgästernas” hemsida finansieras av det högerextrema partiet FPÖ och ÖVP:s lokalavdelning (ÖVP är Österrikes största prokapitalistiska parti), gav sitt stöd till gruppen.
ÖVP är motståndare till ”fortsatt islamifiering” och kallade till en protestmarsch i september förra året. Hela den högerextrema och nazistiska rörelsen, inklusive FPÖ, stödde marschen.

120 fascister deltog

Bland de 800 demonstranterna fanns 120 organiserade fascister som spred sina tidningar och flygblad, attackerade kvinnor i slöja med glåpord och skrek rasistiska slagord.
Varken organisatörerna eller de övriga demonstranterna hade några problem med detta. Efter denna, för nazisternas del ”lyckade intervention”, har olika fascistiska organisationer ökat sin aktivitet i området.
SLP kallade till en protest mot septemberdemonstrationen. Vi gjorde klart att hyresgästernas problem måste tas på allvar, men att rasistisk propaganda aldrig kan tolereras. Vår protest var mindre än den högerextrema, delvis eftersom vi bara haft tre dagar på oss och inte fått komma ut i media, medan septembermarschen annonserades i en gratistidning. SLP fick dock bra respons från de boende.
Efter septemberdemonstrationen organiserade SLP en rad diskussionsmöten i området och gick ut offentligt med vilka som verkligen deltog i marschen.
Eftersom Sonja Grusch också nu befann sig i de antirasistiska aktiviteternas frontlinje, är det ingen tillfällighet att nazisterna attackerade hennes hem. Men det är någonting nytt att fascister söker upp antifascisters hem, vilket måste tas på allvar.
Allvaret förstärks av att en välkänd nazist också besökte SLP:s protestmöte. Han försökte provocera oss genom att säga ”ni vet vad som hände med Trotskij (som mördades med en ishacka) – samma sak kommer att hända er”.

Omedelbar motprotest

SLP reagerade omedelbart och organiserade en protest mot det fascistiska klottret.
Vi fick brett stöd från fackföreningsmedlemmar, områdets borgmästare och vice borgmästare, men också från olika vänster- och antifascistiska organisationer. Där nazister sprejat ”Heil Hitler” och ”Ut med turkarna”, dök en ny slogan upp med stora röda bokstäver: ”Ut med nazisterna”.
SLP är en av de ledande grupperna i det antirasistiska arbetet i Österrike.
I Oberösterreich, en av Österrikes delstater (Bundesland), har SLP framgångsrikt blockerat ett antal nazistaktiviteter och tvingat nazisterna att driva det mesta av sin aktivitet ”underjordiskt”.
Ett av resultaten av SLP:s kampanjer är att delstatens myndigheter har pressats till åtgärder mot nazisterna, genom att dra tre av ledarna inför domstol.
I Wien ledde SLP en lyckad kampanj mot den viktigaste mötesplatsen för nazister och högerextremister. Dessutom besvarade SLP alltså den rasistiska propagandan i det tjugonde distriktet.
Nazisternas attacker måste tas på allvar, men deras aktioner visar också att de skräms av vårt kampanjarbete. SLP avslöjar nazisterna offentligt, vilket gör det svårare för dem att framstå som ”vanliga bekymrade medborgare”. Vi klargör att deras idéer och aktiviteter inte kan tolereras.
De senaste händelserna visar hur viktigt SLP:s arbete är.
Vi kommer att fortsätta.

Sozialistische Links Partei
SLP (CWI Österrike)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!