Östersund: Jämtland mot rasism den 16/9

Ge rött kort åt rasismen (Foto: Marco Verch / Flickr CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

För att hatet och rädslan växer i vårt polariserade land. För att jag ser människor fara illa och för att historien har visat hur illa det kan gå.”
Så svarar Kristina Kojan i Östersund på frågan varför hon demonstrerar mot rasism den 16 september. Den dagen ordnar nätverket Fem över tolv en demonstration mot rasism i Östersund under rubriken Jämtland mot rasism.

Historien som Kristina anspelar på är naturligtvis nazisternas illgärningar under andra världskriget. Många i Jämtland har hört av äldre generationer om hur norrmän flydde över gränsfjällen. Varje vårvinter anordnas till exempel flyktingloppet, en 44 km lång skidtävling mellan Nordli i Norge och Gäddede i nordligaste Jämtland, till minne av alla flyktingar som tog sig över gränsen där.
Alla klarade inte strapatserna. Alla såg dock inte de norska flyktingarna som flyktingar. De var ju motståndare till den tyska ockupationen och ansågs därmed vara kryptokommunister och därmed ytterst suspekta.
Idag ses ingen som kryptokommunist, men alla från Mellanöstern ses som islamister och därmed som ytterst suspekta.

Det är samma rädsla och misstänksamhet nu som då, det är bara de utsatta grupperna som är utbytta. Det är mot rädslan och misstänksamheten som vi demonstrerar i Östersund på lördag.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!