Östra Göteborgs äldreboenden: ”En mänsklig tragedi”

Situationen på äldreboendena i bland annat Bergsjön är katastrofal, larmar personalen (Foto: Pieter Morlion / Flickr CC).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Värst drabbat av covid-19 i Västra Sverige är Östra Göteborgs arbetarstadsdelar Kortedala-Bergsjön, inte minst stadsdelens äldreboenden. Sedan mitten av april har över 35 personer dött på två av Östra Göteborgs äldreboenden, Geråshus och Kvibergs äldreboende.
”Ett efter ett tömdes rummen på avdelningarna – som mest dog fem personer på en enda dag”, rapporterar Göteborgs-Posten.

På Geråshus har mer än en femtedel av de som bor där dött den senaste månaden.Trots att covid-19 slagit hårt mot arbetarstadsdelar och äldreboenden i Stockholm och åtgärder har kunnat vidtas var stadsdelen Östra Göteborgs riskanalys inte färdig när coronaviruset började spridas. 
GP avslöjar också ”att betydligt fler har dött än vad kommunen berättar. En rad brister kan ha bidragit till att stadsdelen drabbades hårdast av covid-19, av alla i hela Göteborg”.

På äldreboenden dör de äldre och personalen insjuknar. 
Undersköterskor arbetar med de insjuknade utan skyddsutrustning, medan den sjukvårdspersonal som kommer för att testa de äldre har full skyddsutrustning. 
Enhetschefen för Geråshus i Bergsjön uppvisar ett brutalt klassförakt när hon beordrar personalen på en demensavdelning att de ska jobba på som vanligt. De har vare sig munskydd eller visir.
På demensavdelningen har en äldre kvinna tydliga symtom, hög feber och hosta. Fler äldre på avdelningen har insjuknat med tydliga symtom på covid-19. Till GP berättar personalen om enhetschefen.
– Hon sa att ni får absolut inte använda munskydd, ni får absolut inte använda något sådant alls. Ni får inte skrämma de gamla, ni får låtsas att det är magsjuka och jobba som om det är magsjuka.

21 personer har dött på äldreboendet sedan mitten av april. Samtidigt har vikarier kallats in som har jobbat och gått emellan olika avdelningar och även på andra äldreboenden. Göteborgs kommun har en policy om att smittade ska isoleras, men på demensavdelningen vandrar de äldre fram och tillbaka i korridorerna, berättar personalen.
GP har genom folkbokföringsregistret avslöjat att betydligt fler har dött än vad stadsdelen Östra Göteborg har rapporterat om. 35 personer har dött sedan mitten av april, mycket fler än vanligt.
Stadsdelen vill inte lämna ut hur många av de döda som konstaterats med covid-19 enligt stadsdelens tjänstepersoner och personalen är rädd för att tala med media. På Geråshus larmar personalen Inspektionen för vård och omsorg i ett skrämmande formulerat meddelande:
”Dementa gamla kvävs till döds. Ingen syrgas. Ingen lindring. Plåga. Tre har avlidit, mer än hälften av personalen är borta. Sjuksköterskor gråter. Personal svimmar i korridorer”, skriver en anonym medarbetare. 

De larmar om en mänsklig tragedi i det tysta med exempel från två demensavdelningar. Av 20 stycken boende är 18 bekräftade med covid-19 på den ena avdelningen och 15 av 20 på den andra.
Enligt de officiella siffrorna, som stadsdelen menar släpar, är dödstalet över dubbelt så högt i jämförelse med förra året, men siffrorna kan vara sex gånger så höga. Enligt siffror GP har begärt ut från Östra Göteborg dog totalt 13 personer på fem äldreboenden i stadsdelen under perioden 6 april till 3 maj. Under samma veckor förra året dog sex personer. Men folkbokföringsregistret visar en nära tre gånger så hög siffra. 

Personalen har försökt slå larm om arbetssituationen, arbetsmiljön och om hotbilden med smittspridning. De upplever att de har ”lämnats åt sitt öde” och varnar för att det bara är en tidsfråga innan fler boende och personal insjuknar och avlider. De som ännu arbetar rör sig mellan smittade avdelningar och friska, utan hänsyn för risk för smittspridning.
Situationen är ohållbar. Planering av bemanning sker timme för timme, och de anställda har inte fått någon speciell utbildning eller genomgång hur en ska hantera covid-19-patienter. Personalen har försatts med munkavle och får inte lämna information till varken boende eller anhöriga. Dagligen insjuknar fler och fler. 
Facket har här ett ansvar att agera för att säkra personalens hälsa, arbetsmiljö och ge dem redskap och självförtroende att våga bryta tystnaden som kollektiv.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!