Över 1 000 jobb försvinner då Stora Enso ska öka vinsten

Stora Ensos huvudkontor i Helsinki. Att öka vinsterna än mer går före jobben (Foto: CC).

av Johannes Lundberg // Artikel i Offensiv

Skogsindustrikoncernen Stora Enso stänger ned två av sina massa- och pappersproduktionsanläggningar. Kvarnsvedenbruket i Borlänge samt Veitsiluoto i Kemi är de som drabbas och totalt berörs 1,110 anställda.  

Trots att koncernen förutspår god efterfrågan på dess produkter under 2021, mer än året innan, samt visar goda resultat för första kvartalet är vinsten inte tillräcklig så de väljer att stänga ned på orterna i Sverige och Finland. 
Stora Enso omsatte första kvartalet nära 2,3 miljarder. Ifjol var Stora Ensos totala vinst nära 6,6 miljarder. 

Rörelseresultatet (vinsten) väntas med nedstängningarna bli bättre än 2020 och öka vinsterna med ytterligare 35 miljoner euro på en årlig basis.  
Stora Enso blir ett tydligt exempel på kapitalistisk rovdrift. Företagen i allmänhet och Stora Enso i detta fall har varken intresse eller något ansvarstagande för vare sig orterna, den enskilde arbetaren, deras familjer eller samhället överhuvudtaget, det är bara vinsterna som styr. 
Stora Enso och dess föregångare har ”hämtat pengar” i generationer i exempelvis Borlänge och lämnar nu efter sig 300 Pappersmedlemmar och totalt 440 anställda. 
Conny Nilsson, ombudsman på Pappers, förklarar till SVD den 20 april hur förbundet har gått från 40,000 medlemmar på 1990-talet till att idag vara nere på omkring 14,000. 
– Det handlar dock inte om att färre går med i facket, utan att jobben har försvunnit i branschen. 

De senaste 30 åren med minskade arbetstillfällen i branschen visar tydligt att företagen kan ställa om. Problemet är bara att omställningarna sker utifrån effektiviseringar och ökad vinstjakt, sällan utifrån behov. Det borde ligga i allas intresse att försvara jobben. En omställning av produktionen skulle kunna rädda jobben.
Om än det finns en minskad efterfrågan på exempelvis tidningspapper finns det ett enormt behov av annat. Istället för kortsiktiga vinstplaner skulle Stora Enso kunnat investera i en omställning av produktionen på orterna och på så sätt rädda jobben.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!