Över 70 000 i ny klimatmarsch i Bryssel

2019-01-30 10:38:52

foto: Liesbeth
På några få veckor har elevernas klimatrörelse växt från några tusen till nästan hundratusen.

Elevernas skolstrejker når nya rekordnivåer.

35 000 marscherade genom Bryssel i torsdags (den 24 januari), en trippling av antalet veckan innan. Söndagen den 27 januari marscherade över 70 000 genom hällregn och hårda vindar. Ungdomen var återigen väldigt närvarande, sida vid sida med familjer och aktivister.
De styrande partierna försöker å ena sidan minimera ungdomens aktioner, medan de å andra sidan försöker göra den till sin, om än på ett alienerande sätt: den flamländska miljöministern sa att hon ”känner sig uppmuntrad till att fortsätta sin politik” och la senare till att saker på ett positivt sätt går framåt eftersom ”det nu finns elbilar man har råd med på marknaden, de kostar bara 37 000 euro”. En av de 18-åriga initiativtagarna till skolstrejkerna undrade om ministern hade den blekaste aning om vad normala människor tjänar i månaden.

I vårt material ger vi ett gensvar till den antikapitalistiska stämning som finns bland ungdomen genom att förklara att vi behöver en planerad ekonomi i enlighet med arbetarklassens och planetens behov. Rörelsen är fortfarande i sin linda, och med en medveten koordinering mot att trappa upp mobiliseringen underifrån och upp, där den beväpnas med kollektiva krav som involverar arbetarklassens organisationer, kan den växa ännu större och kraftigare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!