Över en miljon strejkade i USA första maj

2006-08-11 17:22:01
– Aquí estamos, y no nos vamos!, Here we are, and we’re not leaving! (Här är vi och vi stannar kvar!)

Kravet på att invandrare i USA ska få lagliga villkor samlade jättelika demonstrationer 1 maj. Totalt strejkade och demonstrerade 1,1 miljoner på ”Dagen utan invandrare”. 400 000 demonstrerade i Chicago och lika många deltog i två olika massprotester i Los Angeles.
– Om jag förlorar jobbet är det värt det, sa en demonstrant. Byggföretag, matindustrier och restauranger hörde till de som fick stänga. Enbart i Los Angeles var över 70 000 elever frånvarande i skolorna. 75 000 demonstrerade i Denver, 30 000 i Houston, 50 000 i San Jose, 30 000 runt om i Florida o s v. Tågen liknande festivaler, men hade ett allvarligt budskap.
Protesterna riktas mot det nya lagförslag, HR 4437, som gör tolv miljoner invandrade arbetare illegala, liksom att det blir olagligt att stödja och hjälpa dem. Förslaget kommer från de styrande republikanerna. Det demokratiska partiet har försökt framställa sig som kritiker till lagen. Men deras alternativ är tidsbegränsade arbetstillstånd, med fortsatt risk för utvisning.
Socialist Alternative, CWI i USA, uppmanade till total uppslutning i demonstrationerna. Läs mer på: www.socialistalternative.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!