Överraskande realism

2006-12-09 23:28:26
FILM
Titel: Crash
Regi: Paul Haggis
I rollerna: Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon, Jennifer Esposito, Brendan Fraser, Terrence Howard, Chris "Ludacris" Bridges, Ryan Phillippe m fl.

Filmen börjar med en bilolycka vilket man lätt förknippar med filmens titel, Crash. Dock kommer namnets egentliga innebörd från 8-10 personers helt skilda liv som krockar och flätas samman på olika sätt.

Alla bor i Los Angeles där rasismen och våldet drabbar både svarta och vita.
Distriktsåklagaren Richard ‘Rick’ Cabot och hans fru Jean Cabot blir en sen kväll bestulna på sin bil. Av rädsla låter de låsen bytas ut av den latinamerikanske låssmeden Daniel. Distriktåklagarens fru har genast synpunkter på honom, hon tror att han är opålitlig och gängmedlem på grund av sin härkomst.
Daniel är egentligen en hårt arbetande småbarnspappa som flytt våldet för att leva i lugn och ro med sin fru och femåriga dotter.
På väg hem från en gala blir det svarta paret Cameron och Christine stoppade av två poliser, varav den ene, Ryan, har rasistiska värderingar. Christine blir antastad men Cameron som är tv-regissör vågar inte försvara sin fästmö då han är rädd för att skapa tidningsrubriker och få dåligt rykte.
Filmen fortsätter på samma ”hoppiga” sätt, låssmeden Daniel ska byta ut ett lås hos den iranske butiksägaren Farhad. När Daniel säger att han inte kan göra något då det är själva dörren det är fel på, tror Fahrad att han blivit lurad. När hans butik senare blir vandaliserad misstänker han låssmeden. Med en pistol som han tidigare införskaffat åker han hem till Daniel för att göra upp.

Full av händelser

Handlingen kan vara svår att hänga med i när filmen är så full av händelser.
Historien hoppar från person till person och det är svårt att ta till sig personerna och deras egna historier. Bortsett från det är Crash mycket sevärd med sina starka skådespelarinsatser och överraskande handling.
Framför allt så ljuger inte filmen, scenerna skulle kunna vara tagna ur verkligheten.

Jenny Lee Lantto
Rosita Söderström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!