Överskottet måste användas till äldreomsorg och sänkta hyror

2007-10-22 11:26:00
Återigen är Umeå kommun på väg mot ett rejält överskott vid årets slut. Prognoserna pekar på en vinst på hela 340 miljoner kronor, om man räknar ihop kommunen och de kommunala bolagen. Det går alltså bra för Umeå. Problemet är bara att detta inte märks speciellt mycket i ”vardagsverksamheterna”, som t ex äldreomsorgen. Där är det kärva budskapet från kommunledningen att fortsatta nedskärningar är ett ”måste”. Under 2007 och 2008 ska 70 miljoner skäras ner inom socialtjänsten, varav 40 miljoner inom äldreomsorgen. Framförallt handlar det om man ska minska personaltätheten med en summa som motsvarar 70 heltidstjänster. Detta innebär att pressen på personal och anhöriga kommer att öka ytterligare. Ytterst är förstås de gamla de stora förlorarna när personalens möjligheter att ge lite ”guldkant” på tillvaron minskar ännu mer. Personalens hälsa riskerar att bli lidande: under 2007 har diagnoser som stress, utmattningsdepressioner och psykiska besvär ökat inom socialtjänsten.
Allt detta – trots att kommunen och dess bolag går med stora överskott. Det är obegripligt och oförsvarligt. Dessutom måste man fråga sig: är det rimligt att Bostaden fortsätter att höja hyrorna, trots ett beräknat överskott på 115 miljoner kronor för 2007 ? Det finns nu definitivt en möjlighet att sänka hyrorna – något som främst låginkomsttagare (som ofta bor i hyresrätt) skulle tjäna på.
Högeralliansens partier ylar nu som vanligt om att överskottet ska användas till skattesänkningar. Även kommunalrådet Holmlund (s), har tyvärr i flera fullmäktigedebatter uttryckt sin sympati för skattesänkningskraven, även om han i slutändan röstat emot. Högeralliansen vill minska kommunalskatten med totalt 1 krona under en mandatperiod. Detta innebär att kommunen skulle få cirka 176 miljoner kronor mindre i skatteintäkter per år. Rättvisepartiet Socialisterna menar tvärtom att de stora nedskärningarna visar att det inte finns något utrymme för att sänka skatten. Istället måste pengarna användas till viktiga vardagsverksamheter inom bland annat vård och omsorg. Där kommer behoven öka under de närmaste åren – något som Högeralliansens partier (och ibland även delar av socialdemokratin) verkar strunta i. Det går bra för Sverige och det går bra för Umeå. Nån gång måste det få märkas även för kommunalt anställda och för alla brukare. Det är hög tid.

Jan Hägglund
Ingrid Eriksson
kommunfullmäktigeledamöter
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!