Översvämningar och terroristattacker plågar det somaliska folket

370 000 tvingades fly efter översvämningarna (Foto: AMISOM Public Information / Flickr CC).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

I slutet av 2019 drabbades Somalia av översvämningar när floder steg som ett resultat av kraftigt regn, vilket dränkte en rad byar och lokalsamhällen. Vattenmassorna förstörde bondgårdar och tog död på boskapsdjur. 

Omkring 370 000 människor i Somalia tvingades fly och ett 20-tal personer miste livet. Omkring 200 000 barn i landet påverkas av översvämningarna när tusentals familjer bor i primitiva läger på högre belägen mark eller under bar himmel. 
Medan exilsomalier i diasporan försökte mildra konsekvenserna av katastroferna genom ekonomiska insamlingar till översvämningarnas offer kom nästa bakslag. Den 10 december dödades tio personer i samband med en attack mot ett hotell i Somalias huvudstad Mogadishu. Bland de dödade fanns tre civilpersoner och två medlemmar i landets säkerhetsstyrkor. Striderna pågick i flera timmar innan samtliga gärningsmän dödades av säkerhetsstyrkorna.

Lördagen den 28 december kom ytterligare rapporter om ett hundratal döda i Mogadishu efter en misstänkt självmordsbombare, en attack som inträffade tidigt på lördagen intill en vägtull. Minst 50 personer blev svårt skadade, däribland flera barn. En lastbil ska ha använts vid självmordsattacken, och flera universitetsstudenter miste livet. 
Attacken riktades mot civilbefolkningen och polisen riktar misstankarna mot den islamistiska Al-Shabaab-milisen. Flera av de dödade ska enligt rapporter ha varit studenter på Benadirs universitet. Även 17 poliser finns med bland de döda i en attack som är en av de blodigaste på flera år i Somalia. 

Naturkatastrofer och terrorattacker i Somalia får inte speciellt stor mediabevakning eller uppmärksamhet i Sverige trots vår stora somaliska diaspora, vilket avslöjar de svenska myndigheternas och medias nonchalans för vad som sker i vår omvärld och hur det påverkar oss. Det är också en avspegling av ett rasistiskt och kolonialt tänkande hos makthavarna. 
Det finns ett skriande behov av att bygga upp ett socialistiskt alternativ i Somalia i kampen mot klimatkrisens effekter, krig och terror – för fred, säkerhet och social rättvisa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!