På kollisionskurs med klimatet

Utsläpp och produktion av fossila bränslen kommer att öka rejält framöver, med katastrofala följder för hela biosfären (Foto: Public Domain).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Klimatkrisen bara accelererar med kapitalismen i förarsätet. Att utvinning och förbränning av fossila bränslen kommer att öka och fortsätta i årtionden framöver med makthavarnas godkännanden sänker alla hopp om klimatet och att hålla nere den globala uppvärmningen. Ingenstans är det så tydligt: Det krävs ett socialistiskt systemskifte.

Inte nog med att oktober var den varmaste oktobermånaden som någonsin har uppmätts – ”Och det blir ännu varmare”, som Samantha Burgess, biträdande direktör på Copernicus, säger till SVT Nyheter den 8 november – utan dessutom fortsätter kapitalets vansinniga smutsiga vinstjakt. Som Burgess säger i SVT-inslaget:
– Vi vet att det kommer att ske [fler extrema väderfenomen: skogsbränder, torka, stormar, översvämningar med mera]. Inte exakt var, men så här varma temperaturer gör att de här händelserna ökar. Vi behöver verkligen ambitiösa klimatplaner nu för att hejda uppvärmningen. Och varje tiondels grad gör skillnad.

Det är tydligt vad som behövs: En dramatisk minskning av alla utsläpp och en omedelbar övergång till gröna energikällor. Dessutom måste förstörelsen av alla våra olika ekosystem omedelbart upphöra. Men som Production Gap Report visade den 8 november planeras det dubbelt så mycket utvinning av fossila bränslen 2030 som klimatmålen klarar – klimatmål som inte ens är tillräckliga för att klara 1,5-gradersmålet!
EU:s egna miljöbyrå EEA visade också i förra veckan att EU med de nuvarande insatser från medlemsländerna inte kommer att uppnå något av sina klimatmål till 2030, som i sig är otillräckliga för att ens nå under 2 grader.
Production Gap Report visar att produktionen av kol inte kommer att börja minska förrän ”omkring 2030”, medan produktionen av olja och gas kommer att vara konstant och/eller öka ända till 2050.
Som Neil Grant, energiexpert på Climate Analytics, sa i en kommentar till rapporten:
– Trots löftena fortsätter stater att plöja ner pengar i en smutsig och döende industri, mitt ibland alla möjligheter inom förnybar energi. Ovanpå ekonomiskt vansinne är det en klimatkatastrof som vi själva orsakar.
”Vi själva” är dock inte riktigt sant, då det är kapitalismen som system och inte den enskilde som är ansvarig.

Och var hålls klimattoppmötet COP28 i år, om inte i Förenade Arab­emiraten! En av världens ledande oljestater, som lär bli en repris av fjolårets i diktaturens Egypten som var helt i knät på den fossila bränsleindustrin. På COP28 är det chefen för Abu Dhabis statliga oljebolag Sultan, Al-Jaber, som kommer att leda mötet.
Precis som i Egypten kommer protester och motstånd mot makthavarnas och kapitalisternas greenwashing, race mot klimatruinens brant och vansinniga nedsmutsning och förstörelse av hela biosfären att undertryckas, förbjudas och tystas.
Och precis som på alla dessa toppmöten kan ingen ha några som helst illusioner om att någon positiv förändring kommer att ske utifrån mötet. Status quo och business as usual är melodin.

Dessutom minskar finansieringen för att klimatanpassa och skydda samhällen till de katastrofeffekter som klimatkrisen för med sig. Enligt FN:s Adaptation Gap-rapport minskade finansieringen under 2021, när raka motsatsen behövs. Eftersom klimatförändringarna leder till bland annat mildare och blötare vintrar, stigande havsnivåer och ändrade flöden i vattendragen behövs insatser för att motverka översvämningar, men även andra allt vanligare extrema väderfenomen som skyfall, torkor, orkaner, med mera.
Framför allt drabbar detta människor och naturområden i de fattigare delarna av världen.
Det är nödvändigt att klimatanpassa då det förebygger skador, minskar både hälsorisker och lidandet för livet på planeten och bidrar till att skydda och stötta den biologiska mångfalden samt naturmiljön.

Precis som med alla andra kriser kan inte klimatkrisen lösas på en kapitalistisk, nationalistisk grundval.

Kunskapen om samt de tekniska lösningarna för en snabb och hållbar klimatomställning finns.
Utöver att klimatanpassa samhällen behövs bland annat snabb utbyggnad av sol- och vindenergin på ett globalt plan, program för minskad energianvändning i bostäder och lokaler, stora satsningar på avgiftsfri, utbyggd och tillgänglig kollektivtrafik för att få bort massbilismen, en omställning från dagens överproduktion av animalier till mer vegetabilier i samklang med naturen, miljö, klimat och djur, grön omställning till planerade och samordnade transporter (från väg till spår) och distribution av varor, energi, service och tjänster för att massivt minska utsläppen av växthusgaser, med mycket mera.
Listan kan göras mycket längre. Det är inte där skon klämmer.

För att kunna förändra den galna färdriktningen som kapitalismen innebär behövs en massrörelse av rörelser bestående av gräsrötter, klimataktivister, fack, arbetarrörelsen, ungdomar och många fler. Det behövs ett socialistiskt program för ägande och styre av storbolag, energibolag, banker med mera under arbetarklassens kontroll.
Ingen annan väg finns för att lösa någon av de många kriser som präglar den nya eran av oordning, nationalism, militarism, klimatkris – den hop av polykriser som världen lider under.
Precis som med alla andra kriser kan inte klimatkrisen lösas på en kapitalistisk, nationalistisk grundval. Med kapitalismen väntar endast nya katastrofer. Det behövs ett internationellt, socialistiskt alternativ – det är vad vi kämpar för. Gå med i Socialistiskt Alternativ idag och bygg kampen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!