Påbörja en grön omställning av flyget – stoppa varslen

Stödpaketen bör gå till omställning, inte direktörernas fickor (Foto: eGuide Travel / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Det skandinaviska flygbolaget SAS varslar 5 000 heltidsanställda, varav 1 900 i Sverige. Varslet omfattar 40 procent av det totala antalet anställda. Det är ännu oklart exakt vilka som varslas. Enligt ordföranden för Svensk Pilotförenings SAS-sektion, Wilhelm Tersmeden, är det ”djupt sorgligt”, men säger i nästa andetag att ”det här är nödvändigt”.

SAS, som har fått ungefär 1,5 miljarder kronor i statliga bidrag vardera av regeringarna i Sverige, Norge och Danmark och som ägs av bland andra storkapitalisten Jacob Wallenberg, gör sig med personalen för att spara pengar då extremt få flygningar genomförs under coronakrisen.
Detta är inte ”nödvändigt” och det var inte så länge sedan som facken gick med på sänkta löner och sämre pensioner. Men hoten mot jobb och villkor fortsatte, trots de vinster som SAS gjorde.

De anställdas fackliga organisationer måste blåsa till strid för att inte personalen ska ställas på bar backe. De enorma stödpaket som på nytt har utlovats till SAS måste gå till de anställda och bli en grundplåt för att varslen dras tillbaka såväl som till en påbörjad omställning av den klimatförpestande flygindustrin.
De varslade jobben borde nu istället ingå i en satsning på ett statligt omställningsföretag eller en ny avdelning inom SAS, som med investeringar, utbildning och annat kan satsa på kollektivtrafik, järnvägstransporter med mera. Detta måste naturligtvis ske under berörda fack och anställdas demokratiska kontroll och styre. 
Det är också nu guldläge för att omedelbart påbörja avvecklingen av Bromma flygplats till förmån för bostäder och välfärdssatsningar.
På så sätt kan vi minimera inrikes- och de inomnordiska flygen och istället påbörja den gröna omställning som akut krävs.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!