Pakistan: Kampanj mot kvinnoförtryck

2006-09-12 21:50:57
”Det är inte guds lag utan ett instrument för förtryck av kvinnor”
Den kommentaren gavs av talare och deltagare under seminarier som anordnades i olika delar av Lahore av CWI i Pakistan och kvinnoorganisationen Swair (SWO). Seminarierna var en del av en kampanj för att upphäva de diskriminerande lagar som slår mot kvinnor. Mötena hölls i Badami Baghs arbetarområden, Kot Lakhpat och Shalimar. Mer än 200 kvinnor och unga deltog.

Talarna krävde att de drakoniska Hudhood-lagarna rivs upp (Hudhoodlagarna reglerar brott mot moral och sedlighet). Lagarna är rakt igenom konstruerade och syftar till att ytterligare förtrycka fattiga arbetarklasskvinnor. Under de senaste tjugo åren har polisen missbrukat lagarnas tillämpning. Tusentals fattiga och oskyldiga kvinnor har bestraffats genom Hudhood-lagarna. Många kvinnor har suttit i fängelse för brott de inte begått.
Enligt de här lagarna behöver ett kvinnligt våldtäktsoffer fyra vuxna muslimska män som vittnen till våldtäkten. Om hon misslyckas med att bevisa gärningsmannens skyldighet, kommer hon själv att åtalas för promiskuitet, vilket är brottsligt enligt islamsk lag.
Hudhood-lagarna gäller även för kristna minoriteter. Det betyder att också en kristen kvinna behöver fyra manliga muslimska vittnen för att bevisa våldtäkten. Hur ska en kristen kvinna rada upp fyra muslimska vittnen om våldtäkten begås i ett icke-muslimskt område?
Lagen behandlar frivilligt sex och våldtäkt som samma sak. Det finns ingen skillnad mellan de två.
Hudhoodlagarna accepterar inte heller kvinnor som vittnen i våldtäktsmål.

Rukhsana Manzoor,
SMP (CWI i Pakistan)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!