Palestina: Bryt blockaden

2006-07-27 16:39:39
USA:s och EU:s hungerblockad mot palestinierna efter valet i januari kräver nu människoliv. Minst fyra personer dog förra veckan på grund av brist på dialysvätska för njursjuka.

Hela det palestinska samhället dras ned i en allt djupare social kris. ”Vår prognos att fattigdomen i år skulle öka från 44 procent av befolkningen till 67 verkar ha varit för positiv”, skriver Världsbanken i en larmrapport.
Organisationen Läkare för Mänskliga rättigheter i Israel har varnat för en total kollaps av sjukvården i Gaza och på Västbanken. Den palestinska myndigheten saknar över 30 miljoner kronor i månaden till mediciner och utrustning. Cancer- och njurpatienter får ingen behandling längre. Sjukhusanställda har inte råd att åka till sina arbeten.

Inga löner

De anställda inom den palestinska myndigheten utgör 11 000 av de 165 000 offentligt anställda som inte fått några löner på två månader. En tredjedel av befolkningen är beroende av dessa löner. Brist på pengar har också lett till brist på bland annat mjöl, socker, kaffe, linser och ris, särskilt i Gaza. Ett hot om total bensinbrist avvärjdes först i sista minuten sedan den palestinske presidenten, Mahmoud Abbas, lovat betala räkningarna till det israeliska bensinbolaget.
Hela denna katastrof är resultatet av medvetna beslut, frampressade av Bush och politikerna i USA:s kongress och accepterade utan protest från Göran Persson och andra regeringschefer inom EU.
”Hamas måste ta avstånd från våld”, säger dessa politiker som själva bombar civila i Irak och nu med denna blockad dödar barn och sjuka i Palestina. Ett Palestina som redan befinner sig i Israels militära och ekonomiska strypgrepp.
Efter Hamas valseger i januari beslutade USA att dra in biståndet och strax följde EU efter. EU:s bistånd är på två miljarder kronor per år. Israel slutade samtidigt att skicka vidare de palestinska skatter och tullar man tar in, cirka 400 miljoner kronor i månaden.

”Oskyldigt folk straffas”

USA och EU har krävt att Hamasregeringen ska erkänna Israel, ta avstånd från våld och respektera avtal med Israel. Men hungerblockaden har ingen chans att uppnå resultat. Både palestinierna och arbetare världen runt ser det som en ren bestraffning. ”Ett oskyldigt palestinskt folk behandlas som djur, under antagandet att de skulle begått något brott”, kommenterade den tidigare USA-presidenten Jimmy Carter, som själv övervakade valet i januari. Om något kan blockaden stärka Hamas, inte minst bland fattiga och förtryckta i resten av världen.
Det blir omöjligt att reparera skadorna, skriver Världsbanken i sin rapport. Västbanken och Gaza blir omöjligt att styra när myndigheten kollapsar, och de sjukdomar som nu uppstår kommer att spridas även till Israel, fortsatte rapporten.

Målat in sig i ett hörn

Västledarna försöker nu ta sig ur det hörn de målat in sig i. Sveriges biståndsminister Carin Jämtin säger att Israel måste betala ut palestiniernas pengar, men försvarar samtidigt EU:s linje. Den svenska regeringen skulle förstås själv kunna skicka pengar till sjukvården i Palestina, men väljer att följa Bush och Bryssel.
Den grupp världsmakter som kallas ”kvartetten” (USA, EU, Ryssland och FN) förklarade så i veckan att pengarna kan skickas till Palestina utan att gå via Hamas. Det är dock ännu oklart hur, vilket belopp och när det blir några utbetalningar. Under tiden fördjupas krisen. Pengarna ska skickas via president Abbas från den gamla korrupta palestinska ledningen, knappast en garant för demokratisk kontroll av biståndet.

Bäddade för Hamas

Västmakterna satsade hårt på att Abbas Fatahparti skulle vinna valet. Men Fatahs totala misslyckande vid makten betydde: ingen vägledning för den palestinska kampen, ständiga samtal med USA och Israel, fördjupad social kris och korruption. Det bäddade för Hamas. Blockaden är nu ett försök att återge Abbas huvudrollen och pressa Hamas till samarbete. De palestinska företagarnas organisation har uttalat sig för en samlingsregering.
Arabförbundet och Abbas vill ha nya förhandlingar med Israel.
Den politiska och ekonomiska krisen har också lett till väpnade strider mellan Hamas och Fatah i Gaza. Flera har dödats, men i ett avtal sägs nu att striderna ska upphöra. Hamas närmar sig Fatah och president Abbas, men vill samtidigt inte framstå som om man böjer sig för trycket utifrån.

Per-Åke Westerlund

Vart går Hamas?
PALESTINA Västmakternas blockad mot Hamas, som drabbar hela folket, är rent hyckleri. USA har inga problem att stödja reaktionära diktaturer som till exempel i Saudiarabien. Till skillnad från denna har Hamas dessutom vunnit ett val.
Via Hamas försöker USA och Israel bromsa palestiniernas kamp. Stora delar av Väst hade tidigare samma inställning mot Fatah/PLO.
Hamas upprätthåller sedan februari 2005 en ensidig vapenvila. Man vann valet på sin profil mot korruption, sin sociala verksamhet (vård, skolor, socialhjälp) och en tuff linje gentemot Israel.
Socialister förstår hur nöden leder till desperat kamp. Men det betyder inte okritiskt stöd till Hamas. Det är en organisation som är motståndare till exempelvis fackliga rättigheter och kvinnors rättigheter.
Hamas kommer antingen att utvecklas som Fatah eller fortsätta med de kampmetoder som inte leder framåt. I Palestina behövs demokratiska och socialistiska massorganisationer som kan rikta appeller till arbetare i regionen och globalt, inklusive Israel. Bara med en internationalistisk socialistisk politik kan nya hot om isolering stoppas.

Israels nya regering
ISRAEL Den nya regeringen med Ehud Olmert från Kadima (Sharons parti) och Amir Peretz från ”arbetarpartiet” fortsätter bygget av åtta-metersmuren rakt genom palestinska områden. Vissa mindre bosättningar utryms, medan de större förstärks. Målet är att via förhandlingar uppnå en formell gräns mellan Israel och – ett uppstyckat – Palestina år 2010. Utan förhandlingar kommer Israel att ensidigt utropa gränserna 2008.
Under tiden fortsätter Israel att utsätta Gaza för cirka 300 artillerigranater per dag, att regelbundet stänga övergången till Gaza och försvåra palestiniers resor genom vägspärrarna och krav på tillstånd.
Regeringen utnyttjar Hamas valseger för att skrämma fram stöd. Men protesterna från arbetare i Israel mot växande orättvisor kommer att återkomma fortare än Olmert/Peretz tror.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!