Pandemin en förevändning för inskränkta rättigheter

I baskiska Pamplona protesterades det från balkongerna mot militärnärvaron under nedstängningen. Restriktioner och repression har gått hand i hand i många länder (Foto: Ekinklik / Wikimedia Commons).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Medborgerliga rättigheter har försämrats i nästan alla världens länder under 2020 till följd av coronapandemin, enligt en ny studie. Många länder har utnyttjat pandemin för att införa restriktioner av dessa rättigheter, och 87 procent av världsbefolkningen lever i länder klassade som ”stängda”, ”förtryckta” eller ”försvårade”.

Ett stort antal regeringar världen över har använt pandemin som en ursäkt för att införa restriktioner av bland annat yttrandefriheten, rätten till fredliga sammankomster och föreningsrätt. Dessa attacker mot civilrätten har genomförts i form av bland annat överdrivet polisvåld, fängslande av demonstranter, censur och attacker mot människorättsaktivister och journalister.
Den internationella ideella organisationen Civicus, som kartlägger och stöder medborgerliga rättigheter i världen, har kommit ut med en ny rapport som visar hur människors rättigheter har inskränkts under 2020 över hela världen. 
I deras skala har 11 länder nedgraderats i år, vilket betyder att inskränkningen av rättigheterna har förvärrats. 87 procent av världens befolkning lever i länder där de på ett eller annat sätt utsätts för märkbart förtryck från staten.

87 procent av världens befolkning lever i länder där de på ett eller annat sätt utsätts för märkbart förtryck från staten.

De 11 länder som har nedgraderats är bland andra USA, Irak och Chile, där det har ägt rum massiva protester under året som mötts av brutalt polisvåld. Där människor har protesterat mot förtrycket har förtrycket ökat ytterligare.
När större folksamlingar förbjuds med skäl att man vill minska smittspridningen används ändå fängslande av demonstranter som metod, vilket leder till att många trycks ihop inne i polisarresten. Detta visar att det inte handlar om att försöka undvika smittspridning, utan att det används som ursäkt för att slå mot demokratiska rättigheter.
Rapporten tar även upp att redan förtryckta grupper som till exempel hbtq+-personer har utsatts extra hårt. I Uganda, som redan sedan tidigare ansetts vara världens värsta land för hbtq+-personer, har covidrestriktioner utnyttjats för att attackera hbtq+-personer ytterligare.
Bland annat genomfördes en räd mot ett härbärge som har gett hbtq+-personer ett boende under pandemitiden. Polisen grep 20 personer under förevändningen att de skulle ha brutit mot restriktionerna.

Attackerna mot demokratiska rättigheter världen över måste möta motstånd för att inte bli värre. De enorma proteströrelserna som just nu pågår i världen är otroligt viktiga både för att vinna nya rättigheter och även för att bevara de som redan finns. Kampen måste handla om rätten till bostad, levnadsinkomst, vård och utbildning, och för ett samhälle där allas behov tillgodoses.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!