Papper NU!: Demonstrera för flyktingamnesti 12/8

2006-08-09 15:46:25
På lördag den 12 demonstrerar asylsökande, arbetare utan papper och flyktingvänner för att uppmärksamma kravet på amnesti åt gömda flyktingar i valrörelsen.

– Vi har bildat kommittén Papper nu! för att ge en röst åt alla som får avslag av den temporära utlänningslagen. Det lovades att denna lag skulle vara generös men det är den inte. Bara stora grupper som barnfamiljer eller somalier har en chans medan individer diskrimineras. 8 100 har fått avslag och 12 000 beviljats uppehållstillstånd enligt den nya lagen, säger Mulenga Nyunyi, aktiv i nätverket Flyktingar från Kongo och i Papper nu!.
Tillsammans med bl a Stockholms LS grupp för Papperslösa, ordnas en första demonstration den 12 augusti kl 16.00 på Mynttorget.
– Arbetsgivarna utnyttjar de papperslösas situation för att maximera utsugningen, säger Mulenga.
– Man får slavlöner, kan få sparken när som helst, får ingen sjukpenning osv. Det är en oacceptabel situation. Det måste heller inte vara så. I Italien gav regeringen nyligen legala rättigheter till 350 000 arbetare som inte hade papper, fortsätter Mulenga.
Förra årets rörelse för amnesti åt gömda flyktingar samlade till demonstrationer på 30 orter med tiotusentals deltagare och stora namninsamlingar. Trycket underifrån satte en sådan press på s-regeringen med stödpartier (v och mp) att den tillfälliga lagen infördes i och med budgetöverenskommelsen. Det sas att de allra flesta skulle få stanna. Nu när detta sviks krävs nya protester.
Kom och demonstrera den 12 och även på nästa demonstration den 25 augusti.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!