Påskuppropet samlade tusentals

2011-04-27 19:52:41
Göteborg Götaplatsen i Göteborg fylldes igår av 500 personer som kommit för att protestera mot utförsäkringarna på Påsk­uppropets manifestation.
Tal från utförsäkrade, läkare och kyrkan varvades med musik och när Susanne Eklund, som själv är drabbad, berättade sin historia höll ett helt folkhav an­dan.
– Jag har epilepsi och skickades till psykolog, berättade Susanne, som inte blev trodd och som utsattes för kränkningar un­der sjukutredningen.
– Jag är förbannad på systemet som leder till utförsäkringar, sa hon och ingav en fast beslutsamhet i att detta måste ändras.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) deltog med fullt stöd till ­Påskuppropet. Vi hade ett tält nedanför Götaplatsen med politiskt material och t-shirtar. Och på andra sidan gatan stod vår valstuga – en byggbarack som en medlem hade kört dit med sin traktor – som täcktes av en stor graffitimålning som en gäng RS-sympatisörer hade gjort.

Stockholm På Medborgarplatsen genomfördes under annandagen en manifestation, där uppemot tusen av de tusentals som protesterade i Påskuppropet runt om i landet deltog. Deltagarna och talarna visade tydligt sitt motstånd mot utförsäkringarna och bland talarna fanns människor som själva utsätts för dess grymheter, bl a Erik Videgård, som trots en cancerdiagnos vägras pengar. Även läkaren Astrid Seeberger talade och berättade om hur maktlös vårdpersonalen är inför reglerna. Ett intyg som skrivits av läkare med största omsorg blir ändå avfärdat. Regeringen väljer att inte kommentera måndagens manifestationer.
Lina Westerlund
Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!