”Passa barn” kan vara terrorism

Lagen ska skrämma och öka stödet för den massiva upprustningen av militär/polis, liksom till hårdare straff (Foto: Natalia Medina).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Moderata justitieministern Gunnar Strömmer om den nya terrorlagen:
”Konkreta exempel på vad som blir straffbart är till exempel att ta hand om utrustning, sätta upp läger, ordna möteslokaler, administrera bostäder, passa barn, anordna aktiviteter, laga mat eller ansvara för transporter” (DN Debatt den 9 mars).
Den blåbruna regeringen har bråttom med den nya terrorlagen. Förslaget klubbades i riksdagen den 3 maj och ska börja gälla redan nästa vecka, den 1 juni.

Varför kommer lagen nu?

Den hänger ihop med både Natoansökan och regeringens allmänna batongpolitik. Regeringen vill visa Turkiets auktoritära regim att den är ”hård mot terrorister”, det vill säga mot PKK och andra som står för kurders rättigheter, men som har stämplats som terrorister av Turkiet, EU och USA. Lagen har blivit ett av regeringens viktigaste kort gentemot Turkiet.

Vad är lagens politiska budskap?

Regeringen säger att hotet om terrordåd i Sverige är ”förhöjt”. Lagen ska skrämma och öka stödet för den massiva upprustningen av militär och polis, liksom till hårdare straff.

Vilka kan dömas enligt terrorlagen?

Terrorister eller den som planerat terrordåd döms redan idag, som efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017. Nu utvidgas lagen till att gälla den som skjutsar, hyr ut lokaler, lagar mat eller är barnvakt. Dessa kan nu åtalas för att ”främja, stärka eller understödja” en terroristorganisation.
Straffet kan vara upp till fyra års fängelse, upp till åtta år för grova brott och upp till livstid för ledare.

Vad säger lagexperter om lagen?

Lagrådet, som ska granska alla lagar, riktar hård kritik. Kritiken tar upp att lagen kriminaliserar folk, att domstolar nu ska besluta om politiska domar.
”Lagrådet såg i sitt yttrande risker för att olika slag av stöd till befrielse-, motstånds- eller demokratirörelser kan komma att betraktas som deltagande i en terroristorganisation.”
När statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterade att Lagrådet bara hade ”synpunkter” svarade en av dess ledamöter, justitierådet Leif Gäverth, att det ”är inga små tekniska synpunkter vi haft, utan det är ganska principiella frågor” och att rådet är emot att förslaget blir lag. Även Advokatsamfundet har kritiserat lagen.
Journalistförbundet kritiserar att lagen kan användas mot journalister som för fram åsikter eller ”Wallraffar”, alltså söker information genom att delta på aktiviteter.

Vad säger de andra partierna?

Vänsterpartiet och Miljöpartiet är mot förslaget, men precis som med Nato och den militära upprustningen med en låg profil. Socialdemokraterna lade redan 2019 fram en liknande lag och är på regeringens sida om Nato.


Socialistiskt Alternativ säger: Stoppa terrorlagen

1. Det är en politisk lag, där regeringen ska avgöra vilka organisationer som ska räknas som terrorister. Detta i sin tur anpassas till kraven på regeringar som den i Turkiet. Idag är det PKK som är måltavla, men både regimen i Ankara och den svenska extremhögern hatar även arbetar-, socialistiska och feministiska organisationer.
2. ”Deltagande i terroristorganisation” utvidgas till att gälla även dem som lagar mat eller är barnvakt åt någon som regeringen anser vara med i en terroristorganisation.
3. Staten är inte neutral. Särskilt de senaste åren har upprustning av statens hårda kärna dominerat politiken i Sverige och andra länder. Att stämplas som terrorist eller terroristsympatisör är ett kännetecken för auktoritära stater. De som anklagas har sedan inte rätt att få se anklagelserna eller försvara sig. Nu i april stoppade Uppdrag Granskning i SVT ett program på grund av en annan lag, spionerilagen från i höstas, på grund av rädsla för att ”skada en annan stat”.
4. Socialister är motståndare till både individuell och statlig terrorism. Vi anser att det största terrordådet i Norden i modern tid var Anders Behring Breiviks massmord i Norge 2011. Vi ser också hur flera av hans idéer är vardagsmat inom till exempel Sverigedemokraterna.
5. Det behövs en demokratisk gräsrotsrörelse mot terrorlagen, regeringens rasistiska politik och den militära upprustningen samt Nato. Det behövs en socialistisk politik mot kapitalism och imperialism, för ett socialistiskt samhälle utan krig och förtryck.

Demonstrera den 4 juni kl 13.00, Norra Bantorget, Stockholm (Teckning: Rebecka L Manzuoli).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!