Pengar till vårdens fastanställda – inte bemanningsföretag

av Per Johansson

Nordström och Svenonius, nedskärningspolitiker av rang och i styrelsen för SKL (foto: Snowgarden AB & Emilia Öije).

Vårdförbundets förhandlingar med SKL och Sobona strandade helt härom veckan. De kom då överens om att kalla in medlare som förra veckan startade sitt arbete.

Det är Gunilla Runnquist och Göran Gräslund som av parterna utsetts att medla i förhandlingarna. Gunilla Runnquist är tidigare förhandlingschef på Lärarförbundet och Göran Gräslund är tidigare generaldirektör på Datainspektionen.
Vårt nuvarande avtal som egentligen löpte ut 31 mars har förlängts och gäller under förhandlingstiden.
Vårdförbundet skulle nu behöva samla medlemmarna till möten för att diskutera vilka kampanjer som kan drivas mot politikerna i SKL. De ansvariga i SKL som säger nej till Vårdförbundets krav är representanter för de riksdagspartier som i senaste valrörelserna åkt runt och värvat röster genom att påstå att de satsar på vård och omsorg! 

SKL är ingen anonym massa, utan i styrelsen sitter till exempel kända nedskärningspolitiker som Niklas Nordström (S), kommunalråd i Luleå, liksom Irene Svenonius, M-politiker i Region Stockholm och känd för sin nedskärnings- och privatiseringspolitik. Dessa behöver avslöjas och de måste också sättas under opinionstryck. 
Trots det hårdnackade motståndet mot att höja löner för fast anställda sjuksköterskor och annan vårdpersonal kunde vi förra veckan läsa att bristen på barnmorskor fått Region Västernorrland att höja ersättningen till bemanningsföretagen så att de nu kan erbjuda upp till 95 000 kronor för ett stafettjobb. Helt otroligt! 
– Det är ett hån mot de fast anställda, säger Therese Burlin, som sitter i styrelsen för Vårdförbundet i Västernorrland, till tidningen Vårdfokus.

Burlin berättar vidare att hon själv sökt jobb på kvinnokliniken till sommaren och kunde förhandla till sig max 32 500 kronor. Vi förstår alla att det borde vara bättre att satsa pengarna på de fast anställda så de stannar kvar med sin kompetens på arbetsplatsen. Men istället för att gå med på de fast anställdas lönekrav ges alltså enorma summor på bemanningsföretag!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!