Persson inte anhängare av sin egen politik?

2006-12-10 16:53:55
Reaktionerna från regeringen är rena farsen. På Industridagen i oktober förra året tyckte Persson att ”elpriset är förvånansvärt lågt, nästan lägst i Europa”. I förra veckan lät det annorlunda.

–  Jag har aldrig dolt att jag inte varit någon anhängare till den här avregleringen, säger Göran Persson, som var finansminister när beslutet togs och aldrig gjort något åt saken under sina tio år som statsminister.
Sedan åkte han till ett EU-toppmöte i Bryssel, där han var med om att ge kommissionen i uppdrag att planera den fortsatta avregleringen i hela EU. Vart det skulle leda visste han inte, samtidigt som han kallade avregleringen hittills ”naiv” och varnade för att ryska statsbolag kan ta över hela EU:s elbransch. Den närmast ansvariga ministern för el-ändet, Mona Sahlin, funderar samtidigt högt på ett valfläsk: man kan sänka elpriserna genom att beskatta elbolagens övervinster.

Politiskt omöjligt?

Pappers förbundsekonom Christer Larsson ser ingen utväg alls.
–  Ingen dum idé, men politiskt omöjligt, säger han om återreglering och beskriver EU:s avregleringar som en oundviklig naturlag, oavsett höga elpriser, fallande investeringar och färre jobb.
EU kan stoppas, även om det kan kräva masskamp. Det visade till exempel nejen i de franska och holländska folkomröstningarna om EU:s konstitution. De handlade – precis som dagens franska ungdoms- och fackprotester – om ett folkligt nej till nyliberala avregleringar.
RS vill förstatliga elbolagen i en plan för hållbar energiförsörjning. I längden krävs att en demokratisk, socialistisk federation för Europabyggs på EU:s ruiner.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!