Piloterna: ”Vi strejkar för våra jobb”

SAS besvarar Svensk Pilotförenings krav på schyssta villkor med hot om lönesänkningar. (Foto: Anna Zvereva)

Av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

– SAS-ledningen vidhåller sina krav på drastiska försämringar, och lägger till nya krav under förhandlingarna. Om vi inte går med på försämringarna hotar de att alla ska förlora jobben. Det säger Martin Lindgren på Svensk Pilotförening till Offensiv på andra dagen av pilotstrejken på SAS.

”Det vi utsätts för är unikt. Stämningen bland våra 900 medlemmar är att vi inte kan acceptera det”, säger Martin Lindgren.
Piloterna har dagliga möten under strejken och strejkvakter på Arlanda. Stämningen visas också av att det inte finns några strejkbrytare, och på stöd från annan SAS kabin- och markpersonal och piloter i andra bolag. De förstår att strejken handlar om en bolagsledning vars mål är osäkra jobb, lägre löner, sämre semestrar och krympta pensioner.

Piloten Martin Lindgren från Svensk Pilotförening. (Foto: Per-Åke Westerlund)

Pilotstrejken startade i måndags, den 4 juli, efter att ha skjutits upp två gånger på begäran av medlare.
– Medlarna har haft en omöjlig roll. SAS förhandlare har sagt att de vill komma överens, men sedan sagt att vad de sa igår inte längre gäller, säger Martin Lindgren.
Omedelbart i måndags började hetsen mot piloterna, med SAS-toppen i spetsen. Piloternas bedömning är att ledningen hela tiden sökt en konflikt med piloterna i skottgluggen.
SAS gick med två miljarder kronor i vinst 2019. Sedan kom pandemin. Bolaget har fått 8 miljarder i stöd av staten de senaste åren, enligt industriminister Karl-Petter Thorwaldsson. Enligt uppgift var maj åter en stark månad för SAS.
SAS-ledningen använde pandemin för att skära ner på personalen. Samtidigt bildades två nya bolag, SAS Link och SAS Connect. I dessa bolag anställdes nya piloter och annan personal på sämre villkor.
Svensk pilotförening har ställt krav att de som förlorade jobbet under pandemin ska återanställas och att de nya bolagen ska omfattas av samma avtal som moderbolaget.

Flygblad: ”SAS rear ut våra jobb – Vi strejkar för att få behålla våra jobb!”


På detta har SAS-ledningen svarat med krav på lönesänkningar på 30 procent och att ytterligare hundratals piloter kan sparkas.
– Vad vi än har gjort desto längre bort flyttas målet. Vi har försökt men det har varit omöjligt. Vår bedömning är att arbetsgivaren överhuvudtaget inte vill ha en uppgörelse, kommenterade Martin Lindgren när strejken inleddes.
Det är så tydligt att SAS ledning och ägare bär ansvaret för inställda flygresor. Hycklande säger de sig förstå alla som vill åka på semester samtidigt som de krävde att piloterna inte ska ha rätt till sommarsemester.
SAS styrelseordförande Carsten Dilling gjorde i måndags på nytt klart vad det handlar om: ”vi behöver göra omfattande kostnadsreduktioner”. Hans verkliga målgrupp är ”potentiella aktieägare och långivare”.

För aktieanalytiker och andra som uttalar sig är kravet höga vinster och utdelningar till ägarna. Förluster under första kvartalet leder därför till krav på drastiskt sämre villkor för de anställda.
De drastiska försämringar SAS vill införa är ett hot mot alla löntagare och fackföreningar. Med en väntad ekonomisk nedgång kommer fler företagsledningar att försöka driva igenom försämrade avtal och villkor. Mot detta krävs solidaritet och gemensam kamp för garantier för jobb och villkor.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!