Pinochet som vampyr

Pinochet som 250 år gammal vampyr? Ja, det handlar El Conde om, bland annat (Foto: Netflix).

av Erland Gadde // Artikel i Offensiv

Jag är ingen vän av vampyrfilmer, men när den här filmen dök upp på Netflix tog nyfikenheten över. Den chilenska filmen El Conde (Greven) är en svart komedi och satir om Chiles tidigare diktator Augusto Pinochet.

Pinochet ledde den militärjunta som störtade Chiles demokratiskt valde socialistiske president Salvador Allende den 11 september 1973, vilket ledde till 16 och ett halvt års militärdiktatur med tusentals mördade, vilket har uppmärksammats i Offensiv.
I denna film är Pinochet i själva verket en 250 år gammal fransk vampyr! Han stjäl drottning Marie Antoinettes huvud efter att hon giljotinerats under franska revolutionen.
Sedan för han ett kringflackande liv och slår sig ner i Chile, blir militär och störtar Allende, varefter han med sin frus hängivna bistånd kan suga ut det chilenska folket både ekonomiskt och bokstavligt: Han flyger omkring på nätterna och sliter hjärtan ur folk, som han sedan förtär. Han fejkar också sin egen död.

Men till slut tröttnar han och vill dö på riktigt. Hans fem barn dyker då upp för att sno åt sig så mycket de kan av de pengar som deras far har stulit från chilenska folket och placerat utomlands. De anlitar en ung kvinnlig revisor för att få reda i alla papper och konton. Hon är dock i själva verket en nunna som vill bedriva exorcism på Pinochet.
Den gamle vampyren blir förälskad i den unga kvinnan och bestämmer sig för att fortsätta leva, vilket gör hans fru och giriga barn mindre förtjusta… En härlig röra som ni förstår, och i filmen kommenteras verkliga olagliga transaktioner som Pinochet genomförde i sann kleptokratisk anda, liksom hans brutala styre också kommenteras. Säkert går man som som icke-chilenare miste om flera referenser som en chilenare insatt i diktaturen skulle förstå.

Filmen är svartvit – det skulle antagligen bli för spattigt annars. Det är knappast något mästerverk, men ändå rätt bisarrt och kul, och sevärt om man har Netflix. Jag antar dock att ortodoxa vampyrologer skulle ha en del invändningar mot filmen.
Och den engelska kvinnliga berättarrösten, låter inte den märkvärdigt bekant? Titta så får du se…

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!