Piteå: Så stoppade vi sd

2006-09-27 14:00:27
I årets val blev rasistiska sverigedemokraterna (sd) största parti utanför riksdagen, men i år ökade man kraftigt.

Rasisternas valframgångar får inte paralysera eller skrämma de som är engagerade. Tvärtom måste de slås tillbaka, samtidigt som man inte får glömma varför partier som sd fortfarande växer.
Alla som nu på allvar känner att det behövs krafttag mot rasistpartierna måste också vara beredda att sluta upp i protester mot högerpolitiken som är grogrunden för rasistiska yttringar.

Kampexempel

Vad finns det då för kampexempel att ge för att trycka tillbaka rasisterna?
Sedan valet 2002 har sd försökt att etablera sig i Piteå. Detta genom att ställa upp i kommunvalet 2002. Sd försökte på nytt etablera sig under EU-parlamentsvalet 2004 genom att för första gången hålla torgmöte i Piteå. Torgmötet stoppades av en kraftfull demonstration på ett par hundra personer, genom antirasistiska talkörer, burop och visslingar.

Kampanjer

Samma år gjorde sd ett desperat försök att ta sig in i Piteå kommunfullmäktige genom att värva två politiska vildar. Men efter protester utifrån avgick de och lämnade kommunpolitiken.
Demonstrationer har även hållits mot den svenska flyktingpolitiken som är en viktig antirasistisk fråga. Exempel är april förra året, när Göran Persson besökte Piteå och 7 maj och 10 september under de landsomfattande protestdagarna för flyktingamnesti.
RS har också under den här tiden hållit torgmöten och manifestationer på nazisternas så kallade högtidsdagar, exempelvis när nazisterna marscherar i Salem.
– Man får aldrig ignorera dessa grupper. Man ska alltid peka på vilka de är och deras våldsamma metoder. Men också peka på sd:s koppling till dessa organisationer och koppla samman kampen mot rasism/nazism med kamp mot den högerpolitik som de etablerade partierna för idag, säger Johannes Lundberg, RS Piteå.
RS ställde sig snabbt i ledningen för denna kamp då andra partier saknar förmåga att organisera såväl egna medlemmar som andra som är beredda att kämpa mot rasism.
Men i sd:s försök att etablera sig följde, vilket RS brukar varna för, nazister med ökat självförtroende. Rasistpartiets försök att skapa sig en plattform i Piteå resulterade i hotbrev mot invandrare, propagandaspridning från nazistiska nsf, misshandeln av RS-medlemmen och antirasisten Johannes Lundberg, samt mordbränder mot RFSL.

Mot nazism och homofobi

Dessa händelser resulterade i en skolstrejk 24 februari 2006 på initiativ av medlemmar från RS och Elevkampanjen. Under parollerna ”Inga nazister på våra gator” och ”Mot nazistiskt och homofobiskt våld” demonstrerade 400 elever.
De protester RS anordnat tillsammans med andra, mot rasism och nazism i allmänhet och mot sd i synnerhet, har dragit bort mattan under fötterna på rasistpartiet, som endast fick 133 röster i Piteå (0,5 pocent).

Agera snabbt

Detta ger exempel på hur rasism och nazism kan bekämpas och samtidigt på vilka metoder som krävs:

  • Protester då de dyker upp, baserat på lokal förankring.
  • Information och temadagar på skolorna om sd:s nazistkopplingar.
  • Landsomfattande protestdagar organiserade av fackföreningar, arbetare och ungdomar, mot den högerpolitik som skuldbelägger flyktingar och invandrare.
  • Gemensam kamp mot nedskärningar, för jobb, bostäder och löner att leva på.
RS Piteå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!