”Pladder Persson”

2006-08-22 23:21:08
Tillståndet i det socialdemokratiska partiet symboliseras av dess kejsarlike, pompöse och – inte minst – talföre partiledare. Journalisten Peter Kadhammar har följt Göran Persson och gav en rapport i Aftonbladet 14 augusti.

Internt inom socialdemokratin kallas Göran Persson ibland ”Pladder Persson” för sitt mässande.
Göran Persson är precis så pompös som man tror. Varje partistyrelsemöte inleds av en timmes Perssonmonolog där han funderar högt över allt som faller honom in. Kadhammars källa säger att alla sitter tysta och lyssnar. Ingen har en tanke om att invända. Källan gör en liknelse med Stalins hov. Persson kallar sig själv talmissbrukare och säger : ”Jag justerar politiken fortlöpande i talarstolen”.
”JAG! Men verkställande utskottet då? Partistyrelsen? Kongressen?” frågar sig Kadhammar och vi andra.
I tidskriften Resumés webb-tv beskriver Persson sin makt: ”Jag har ansvaret för allting som sker inom socialdemokratin, och inte bara där. Jag har ansvar för det mesta som sker i landet. Staten det är jag.”
Perssons ord illustrerar ett rakt igenom toppstyrt parti.
”Hur kan du som köpt en villa för 6 miljoner veta hur vanligt folk har det?”. Den berättigade frågan ställde Persson till den dåvarande moderatledaren Bo Lundgren i valrörelsen 2002.
Men samma fråga kan ställas till Persson: Hur kan du som nyligen blivit ägare till en herrgård värd 13 miljoner kronor veta hur vanligt folk har det?
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!