Planeten brinner – strejka för klimatet!

10 000 i en stor marsch för klimatet från Mynttorget till Medborgarplatsen (Foto: Natalia Medina).

av Offensivs reportrar // Artiklar i Offensiv

Den 20 september ägde klimatstrejker rum i hela världen, så också i Sverige. Den 27 september är det dags igen – då är det strejker i 122 orter runtom i landet, och totalt i fler än 141 länder och 1 600 orter. Nedan följer kamprapporter från ett axplock av de strejker som vi ingrep på i landet.

STOCKHOLM

En fantastisk strejk och marsch för klimatet samlade uppemot 10 000 i huvudstaden. Från Mynttorget utanför riksdagen till Medborgarplatsen gick tåget, där talkörer som ”Vad ska vi göra? Rädda klimatet!” skanderades. På Medborgarplatsen följde sedan tal och musikuppträdanden, där Greta Thunberg fanns på plats via en live­länk från New York.
Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister deltog naturligtvis med informationsbord och intresselistor precis intill manifestationerna. Att intresset för socialistiska lösningar på klimatfrågan var skyhögt märktes tydligt, och rekordmånga skrev upp sig för att få mer information och själva bli aktiva. 
Allt fler ser hur det här systemet har misslyckats totalt med att få till stånd en lösning på klimatfrågan – eftersom systemet orsakar och upprätthåller global uppvärmning och klimatförändringarna i vinstjagande syfte.

Tiotusen deltog i Stockholm, och förhoppningsvis blir det minst lika många den 27 september (Foto: Natalia Medina).

Nu måste dock vädjandena till politiker och etablissemanget upphöra – de kommer aldrig att frivilligt vidta de kraftfulla åtgärder som krävs för klimatet. Storföretag, banker och energibolag måste förstatligas under demokratisk kontroll och styre underifrån för att möjliggöra den gröna omställning som så desperat behövs.
Det krävs en socialistisk kamp, organisering och politik för en värld där människans, naturens och djurens behov styr – inte vinsthets och ökade profiter.

LUND

Lund var en av de tusentals orter där klimatprotester ägde rum i världen (Foto: Anders Wemmert).

Trots ihållande regnskurar samlades drygt ett 150-tal ungdomar, studerande och vuxna till klimatstrejk utanför Lunds rådhus fredagen den 20 september då klimatveckan inleddes.
En av de mer framträdande banderollerna var ”Systemförändring – inte klimatförändring”.
Nästa strejk för klimatet blir den 27 september och förhoppningsvis blir den manifestationen större.

LULEÅ

En ”Fika For Future” kallades till i Luleå, som kraftsamlar inför den 27 september (Foto: Jonas Brännberg).

I Luleå är den stora mobiliseringen för klimatstrejkerna lagd till den 27 september. På initiativ av utbytesstudenter vid Luleå tekniska universitet genomfördes ändå aktionen ”Fika For Future” utanför stadshuset den 20 september. Trots kort varsel blev det ett 30-40-tal som deltog.
Nu laddar klimatkampen för fullt för den 27 september, som förhoppningsvis kan bli riktigt stort även i Luleå. 

GÖTEBORG

”Stop denying the earth is dying!” skanderades i Göteborg (Foto: Sara al Banna).

Under strejken i Göteborg ropades det ”Stop denying the earth is dying” och ”Save our future”. Ett drygt hundratal slöt upp, men precis som på de flesta andra håll laddas det inför den storstrejk för klimatet som äger rum den 27 september.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:

• Kamp för omedelbar grön omställning av hela samhället: av produktion och distribution av varor och tjänster, bostad, energi, transport med mera.
• Massiv satsning på, forskning om och utbyggnad av gröna energikällor.
• Stoppa skövlingen av artrik och biologiskt värdefull natur för privata företags och de rikas intressen. Bevara och främja mångfald och artrikedom. Grön omställning av jord- och skogsbruk.
• Närproducerad, småskalig och grön produktion av mat – reducera animalieproduktionen och ställ om produktionen till vegetabilier. Kamp för bättre arbetsmiljö och -förhållanden för anställda inom animalie- och vegetabilieindustrier.
• Snabbtåg och stora satsningar på kollektivtrafik, inklusive att göra den gratis och tillgänglig för alla, istället för motorvägar och utökad bilism. Förbud mot bensin och diesel i nyproducerade fordon. 
• Förstatliga de stora energibolagen, livsmedelsindustrierna, bankerna och storföretagen under demokratisk kontroll och styre underifrån för att möjliggöra en grön planerad klimatsmart ekonomi utifrån människors och naturens behov – för jobb, bostad, välfärd och trygghet för alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!